Autor: Signe Sillasoo • 13. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soojad ilmad panevad sinivetikad taas vohama

Terviseamet juhib supelrandade ja supluskohtade kasutajate tähelepanu sellele, et kui rannas värvub vesi rohekaks, pruunikaks või koguni punakaks, sisaldab see massiliselt vetikaid, millest osad võivad olla ka mürgised.

Terviseamet proovid kinnitasid, et Peipsi järve põhjarannikul on hakanud levima hakanud sinivetikad. Sinivetikate poolt põhjustatud ulatuslikku õitsengut kinnitab ka eelmisel nädalal Kauksi rannast võetud veeproov.

Kuigi silmaga nähtavat veeõitsengut ei olnud võeti eelmisel nädalal veeproovid ka Paide tehisjärvest. Proovid näitasid, et  sealgi on üks toksiline sinivetikaliik hakanud mitme soodsa asjaolu kokkulangemise tõttu vohama. Paide tehisjärves on õitseng mõõdukas. 

Mõned neist toksiinidest on mürgised ka inimesele. Mürgituse võib sinivetikatest saada ainult suu kaudu, neelates alla sinivetikarikast vett. Läbi naha mürk ei tungi, kuid tundlikuma nahaga inimestel võib kokkupuude sinivetikaterohke veega põhjustada nahalööbeid, silmade kipitust ja nohu. Sellise vee allaneelamisel esineb tõsiseid mürgitusi täiskasvanutel harva. Eelkõige on ohustatud väiksed lapsed, allergikud ja vanemad inimesed.

Sinivetikamürgid ei lagune vee keetmisel, sellise veega ei soovitata ka leili visata ega kasutada seda aedviljade kastmiseks. Selline vesi on ka suureks ohuks koduloomadele. Sellises vees supleja peaks kindlasti end pärast suplust korralikult puhta veega loputama, eriti lapsi on vaja korralikult üle pesta.

Sinivetikate esinemisest  annab märku vee ebatavaline värvus: hallikas-, kollakasroheline või sinakasroheline  värv, mida põhjustavad silmaga nähtavad helbed, samuti võib pinnal esineda sinakasrohelisi hõljuvaid kolooniaid. Vesi ja kaldaäär võivad olla kaetud tiheda sinakasrohelise või valkja massiga. Mõnikord võivad sinivetikad tekitada ka vahtu. Lisaks levitavad sinivetikad ebameeldivat mädanemise või kopituse lõhna. 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700