28. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaheksa üllatuslikku põhjust kaalu langetamiseks

Üleliigsete kilode kaotamine annab sulle parema enesetunde ning väljanägemise, kuid tervisliku kehakaalu saavutamisel võib olla kasutegureid, mida teadlased on alles avastamas, kirjutab kaaluabi.ee.

Väiksem allergia ning astma oht

Esmapilgul võib ju tunduda, et ülekaal pole kuidagi allergiatega seotud, kuid mõnel juhul aitavad lisakilod astma ning allergia tekkele kaasa, sest nad koormavad neerupealseid näärmeid. Ülekaalulisus kujutab endast lisapingutust hingamisteedele, aidates kaasa astma sümptomite tekkimisele.

Jalavalud vähenevad

Mida vähem kaalud, seda vähem koormad teisi kehaosi, eriti jalgu. Hiljuti avaldatud uuringus, kus vaatluse all olid patsiendid, kes rasvumise vastu kirurgiliselt võitlesid, kaotades ühe operatsiooniga keskmiselt 40 kilo, selgus ühtlasi, et nende patsientide puhul vähenes jalavalu kohta käivate kaebuste arv 83 protsendi võrra.

Õhetav nahk

Ülekaalulisus mõjutab sinu nahka mitmel erineval moel. Naha elastsus ja värvus võivad toitumisprobleemide tõttu muutuda. Kõrge suhkru- või süsivesikusisaldusega dieedid võivad lõppeda sünnimärkide või kahvatu nahaga. Tumedad ringid silmade ümber võivad märku anda puudulikust raua- või proteiinisisaldusest veres, diabeedist või stressist.

Unusta liigesepõletik

Kaalu kaotus ning artriit ehk liigesepõletik on omavahel tihedalt seotud, sest kilodega kaob organismist ka põletik. Mitmed uuringud on näidanud, et viimasel väitel on alust. Näitena võib tuua hiljutise uuringu 87 vanainimese seas, kelle põlveliigesed olid põletikulised. Nendel uuritavatel, kes kuulusid kaalujälgijate gruppi, vähenes liigesevalu märkimisväärselt, võrreldes nendega, kes kaalust alla ei võtnud.

Parem tuju

Kui sa oled ülekaalus, siis on kogu sinu organism tasakaalust väljas, s.h ka need hormoonid, mis mõjutavad otseselt sinu tuju. Seega paraneb kaalust alla võttes sinu tuju ning raskekujulist depressiooni esineb vähem.

Hea mälu

Kaalukaotuse vaimsed mõjud võivad olla isegi radikaalsemad, mõjutades positiivselt sinu mälu. Sellisele järeldusele jõuti hiljutisel uuringul. Uuringus võrreldi kahte gruppi: esimesse kuulusid 109 inimest, kes kaotasid kilosid bariaatrilise operatsiooni abil, ning teise 41 inimest, kelle kaal püsis stabiilselt kõrge. Kaheteistkümne nädala järel võisid uurijad tõdeda, et esimesse gruppi kuulunute mälu paranes märkimisväärselt. See võiks olla üks kaalulangetamise põhjusi, mida sa tahaksid meelde jätta.

Sügav uni

Järgmise suure motivaatorina tuleb kõne alla hea uni. Hiljutises uuringus, kus osales 264 uneapnoe ja diabeedi all kannatajat, jõuti selguseni, et mida rohkem kaalust alla võtta, seda harvemini uneapnoe sümptomid esinevad; esinemissagedus võib suisa poole võrra väheneda! Arvestades ka sellega, et une ajal tekkiv hingamiskatkestus võib olla eluohtlik, võib avastust pidada oluliseks verstapostiks.

Paraned II tüübi diabeedist

Rasvumine ning II tüübi diabeet on omavahel seotud – rasvumine suurendab II tüübi diabeeti haigestumise võimalust märkimisväärselt. Üllataval kombel võib aga vastupidine ehk kaalust alla võtmine aidata efektiivselt II tüübi diabeedi sümptomitega võidelda. Uuringu, kus vaadeldi mao vähendamise operatsiooni läbi teinud patsiente, tulemustest selgus, et 83 protsenti nendest suutsid ühtlasi II tüübi diabeedi sümptomeid ohjata. Teine, väiksemamahuline uuring, aitas üheteistkümnel II tüübi diabeedi haigel ühe nädalaga oma veresuhkru ning insuliini taseme tagasi normi piiresse saada. Selleks oli tarvis piirata üksnes nende päevast kalorihulka. Kui sa põed II tüübi diabeeti, siis kõige kindlam viis sellest paranemiseks on kaalust alla võtmine.

 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700