11. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline on hea töökoht?

Hea töökohana kirjeldatud organisatsioon pakub kvaliteetset ja ühiskonnale vajalikku toodet või teenust, seal on head töötingimused ning kõrge tööeetika, kirjutab ajakiri Personali Praktik.

Viimaste aastate uuringud nii Eestis kui ka mujal näitavad, et halb töökoht tekitab stressi, ohustab tervist ja toob kaasa üksinduse, kuid hea töökoht loob inimeses positiivse meeleolu.

“Tahame olla ettevõte, mida peetakse parimaks kohaks, kus töötada, me tahame just suurepärase töökohana teiste organisatsioonide hulgas silma paista ja neist erineda” – sellise sihi sõnastas Facebooki asepresident personaliarenduse

alal Lori Goler aasta tagasi. Facebook sai oma töötajatelt töökoha headuse keskmiseks hindeks 4,6 (5-pallise skaala järgi).

Personalijuhtimise valdkonna tuntumaid autoreid M. Armstong tsiteerib raamatu

“Handbook of Human Ressources Management Practice” viimases väljaandes The Sunday Timesis 2005. aastal avaldatud uuringuid hea töökoha kohta.

Hea töökohana kirjeldatud organisatsioon pakub kvaliteetset ja ühiskonnale

vajalikku toodet või teenust, seal on head töötingimused ning kõrge tööeetika. Heas töökohas teeb inimene tööd, mis on tähtis ja oluline mitte ainult talle endale, vaid ka teistele. Kui mõni hea töökoha nimetatud tingimustest on täitmata, tekitab see rahulolematust ja stressi, mõjub halvasti motivatsioonile ja töömoraalile.

Kas ja kuivõrd tabelis loetletud suurepärase töökoha tunnused on olulised

Eesti töötajatele? Töökeskkonna psühholoogiliste ohutegurite koolitustel selgus

rühmatööde tulemusena, et eestlased erine inglastest: noorte töötajate seas

hinnatakse kõrgelt arengu- ja koolitusvõimalusi, vanemad töötajad väärtustavad

toetust isiklike elu raskuste korral. Paraku kurdetakse, et töö väärtuse esile tõstmine ning töötaja väärikas kohtle mine ja ärakuulamine pole need, mida Ees ti organisatsioonid nõutaval määral pak kuda suudavad.

Samuti jääb puudu usal damisest ja usaldusest. Ärakuulamise ja nõuküsimise

asemel rakendavad Eesti ju hid ja ametnikud pigem bürokraatlikke kontrollsüsteeme ja nõuavad dokumente, mis nende koostajates nõutust

ja jõuetut viha tekitavad.

Tulemuseks on ülekoormatus ja väsimine mõttetust tööst, aga ka krooniline hirm töö pärast. Väsitab mitte töö ise, vaid mõttetuna tunduv töö.

 Hea töökoha tunnused:

• rakendatakse töökorralduslikke praktikaid, et töötajad tunneksid end väärtuslikuna, oleksid tulemuslikud ja nendega arvestataks

• toetatakse inimesi isiklike raskuste korral

• aidatakse hoida tasakaalus tööja isiklik elu

• rakendatakse töötajate arendamise, koolitamise ja treeninguprogramme

• usaldatakse töötajaid ja võimaldatakse neil töötada iseseisvalt ning paindlikult.

 Loe pikemalt ajakirjast Personali Praktik.

 

Autor: Urve Vilk, Taimi Elenurm

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700