Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 29. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas "laheda inimese" kuvand võib töö otsimisel kahjuks tulla? 

Enese ettevalmistamine töövestluseks on teema, millega kindlasti paljud väga tuttavad on. Kuivõrd aitab aga endast poolkunstlikult „laheda inimese“ kuvandi loomine tegelikult töökoha saamisele kaasa ning kas see võib teinekord kandidaadile pigem kahjuks saada?

Vastukajaks 25.08.2011 ilmunud blogipostitusele kommenteerib personaliettevõtte HR factory värbamiskonsultant Triin Kaljuvee: „Selge on see, et väline korrektsus ja viisakus peaksid olema töövestlusele tulles elementaarsed. Samas meeleheitlik püüe positsioneerida end kogu vestluse vältel parima kandidaadina võib tunduda kummaline." 

Kogenud värbaja loob kandidaadiga töövestlusel kontakti, mis aitab tal kergesti näha n-ö „särava fassaadi“ taha ja tungida sügavale eneseupitajate sisemusse.  Kui mõni kandidaat soovib värbajaga manipuleerida või lihtsalt enda välimusega muljet avaldada, siis kogenud värbajad enamasti selle õnge ei lähe, vaid saavad vestlusest siiski kätte vajaliku informatsiooni vabale ametikohale sobivaima kandidaadi leidmiseks.

Üheks tähtsaimaks osaks värbamisprotsessis on uue töötaja profiili määratlemine, mis aitab valida antud positsioonile sobiva kandidaadi ja samas on abiks õnneotsijate välistamisel. Seetõttu tasub töövestlustel jääda eelkõige iseendaks, kandideerides töökohtadele vastavalt oma iseloomule, oskustele ja huvidele. Nii on ka lihtsam vältida enda hilisemat rahulolematust uue töökohaga ja tööandja pettumist.

Laheda olemisega võib teatud positsioonidele kandideerides ehk edu saavutada, kuid samuti võib see teinekord suureks takistuseks saada, kui see töökoha profiiliga kokku ei lähe.

Töövestlusele tulles on enese välisest eksponeerimisest ja laia naeratuse tundidepikkusest peegli ees harjutamisest olulisem enese viisakas tutvustamine ning avatud suhtlemine. Alustuseks üks korralik käepigistus ning julge "Tere! Mina olen..." peaks tõepoolest kuuluma iga eduka tööotsija ABCsse. Sellele lisaks algab hea ettevalmistus edukaks esinemiseks tööintervjuul juba CV koostamisest, mis on esimene „visiitkaart“ potentsiaalsele tööandjale.

Samuti tuleb välise sära kõrval eelkõige oma sisemiste väärtushinnangute, oskuste ja teadmiste arendamisega tegeleda, et oleks kergem valida kandideerimiseks neid konkursse, kus on suurem tõenäosus edu saavutada ning ka ametikohal hilisemalt hästi toime tulla.“

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700