11. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õunaaeg on käes

Õunte, nende maitsvate puuviljade aeg on Eestis jälle käes. Suvesordid on küll juba otsas, kuid sügis- ja talvesorte leidub veel paljudel puudel. Lausa patt oleks jätta need korjamata ja söömata, kirjutab Kaaluabi.ee.

Ise tehtud mahlad, õunamoosid, magustoidud ning lihtsalt talve ootama pandud õunad - mis võiks olla veel tervislikum ja maitsvam?

Vahelduseks võiks proovida lisada õuna ka salatisse, segada seda kartuli või juurviljade hulka. Õunauputuse korral võib õuntest lõigata õhukesed ringid, mida kuivatada kaneeliga ülepuistatult ahjuplaadil 50-kraadises kuumuses.

Viimaseid on hea õhtuti mõne mõnusa raamatu kõrvale krõbistada, lisada kissellidesse, kuid tumeda šokolaadi sisse kastetuna saab neist valmistada ka tervislikke komme.

Kindlasti on paljud kuulnud ütlust „Üks õun päevas hoiab arsti eemal“. Viimased uurimused on näidanud, et pelgaks vanainimeste väljamõeldiseks ei maksa ütlust pidada, sest väitel on teaduslik alus olemas - süües vähemalt ühe õuna päevas, mõjutab see oluliselt meie tervist. Miks õun siis nii kasulik on?

Õunad sisaldavad pektiini, mis langetab veresuhkru ja halva kolesterooli taset, puhastades keha ka toksiinidest. Õunte puhul on täheldatud lihastoonust tõstvat ning reumavastast toimet; õunad aitavad kõhuprobleemide korral ning mõjuvad hästi seedimisele ja maksale. Õunas leiduv tselluloos kergendab soolestiku tegevust. Lisaks leidub selles levinud viljas rohkesti kaaliumi ning C-vitamiini.

Kuna enamik kasulikke aineid asub koore all, on soovitav õunu süüa koos koorega, eriti kui tegemist on oma aia õuntega või teate kindlalt, et neid ei ole mürgiste ainetega pritsitud. Õuna koor sisaldab nimelt kõigele muule lisaks ka aineid, mis aitavad lihastel oma rammu säilitada. Kuna vananedes või haiguse tagajärjel lihased nõrgenevad, aitab koorega õuna söömine lihaste närbumist vähendada. 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700