Urve Vilk • 13. oktoober 2011
Jaga lugu:

Islandi talupidaja: allun pigem loodusjõududele kui inimese tahtele

Islandi talupidaja Berglind Hilmarsdottir, kelle farm asub 2010. aastal pursanud Eyjafjallajökulli vulkaani kõrval, rääkis täna alanud Pärnu Juhtimiskonverentsi avaettekandes “Mina ja Vulkaan”, et pigem allub ta looduse kui inimese pahatahtlikule jõule.

Hilmarsdottir rääkis Pärnu Juhtimiskonverentsil, et loodusjõud ei tekita vaid katastroofe, vaid neist on ka kasu: nii saab aasta läbi ujuda soojades laguunides, geisrites ja jõgedes, vulkaanilist tegevust saab ära kaustada geotermaalenergia tootmisel, Islandi laavamaastik on väga kena ning loodus inspireerib selle saare elanikke.

Hilmarsdottiri sõnul pole saarel relvi ega sõjaväge. “Ainus rünnak, milleks me valmis oleme, on looduslik,” rääkis ta. Nii on igas külas olemas vabatahtlikest koosnev päästemeeskond.

Peale 2010. aastal toimunud Eyjafjallajökulli vulkaani purset valitses hommikul väljas haudvaikus nagu peale maailma lõppu,” meenutas Hilmarsdottir katastroofijärgset aega. Mõni aeg hiljem muutus päev ööks – väljas läks õhus oleva vulkaanilise tuha tõttu pimedaks. Veel nädalaid oli kõik kaetud tuhakihiga ja ka kuid hiljem oli siin-seal tuhka näha.

“Ent peagi kasvasid uued ja varasemast ilusamad lilled ning taimed, tuhk on väga toitaineterikas. Seega olgem õnnelikud ja ärgem muretsegem,” sõnas ta. “Elus on vaja raskusi ja väljakutseid, et testida oma julgust ja südikust,” usub Hilmarsdottir. Lisades, et kui ta peaks valima, kelle jõule alluda, kas loodusjõudude omale või teise inimese tahtmistele, valiks ta kahtlemata esimese.

“Me kõik allume loodusjõududele, ent on olemas ka jõud, mida keegi murda ei saa – meie endi tugevus,” rääkis Islandi talupidaja sel aastal võimuteemadele  keskenduval konverentsil.

Jaga lugu:
Seotud lood
SEKRETÄRI UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Sekretäriuudised igal nädalal enda postkasti.

Sekretär.ee toetajad:

Enimloetud
Laura Tahk
Laura TahkSekretar.ee toimetajaTel: 53 444 071laura@sekretar.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanSekretär.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee