18. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laisk? Viis lihtsat nippi vormi saamiseks

Sa ei kaalu end sagedasti? Sulle ei meeldi oma treeningutel ning toitumisel silma peal hoida? Ole mureta, ka sul on võimalik oma kehakaalu kontrolli all hoida, kirjutab Kaaluabi.ee.

1. Astu kaalule

Loobudes kaalumisest, võib hõlpsalt juhtuda, et lisakilod hiilivad vaikselt ligi, ilma et seda ise märkaksid. Seda näitab vähemalt uuringutulemus, mis avaldati ajakirjas „The New England Journal of Medicine”. Uuringus osales 314 inimest, kes olid alla võtnud rohkem kui 18 kilo. Osalejatel oli võimalus valida: kas end iga päev kaaluda või saada toetavaid uudiskirju kaalu ja tervise teemadel. 18 kuu järel olid need, kes kaalusid end iga päev, suutnud oma uut, kergemat kehakaalu hoida. Nendest, kes valisid uudiskirja kasuks, oli 72% taas kaalus juurde võtnud.

2. Loobu restoranilõunast

Võta restoranilõuna asemel lõunasöök kodust kaasa. Restoranides serveeritavad kõrge rasvasisaldusega suured portsjonid pärsivad kehakaalu hoidmist. USAs tehtud uuring näitas, et neil, kes loobusid väljas söömisest, oli 62% suurem võimalus kaalu säilitada võrreldes nendega, kes sõid väljas kaks korda nädalas.

3. Kontsadele

New Yorgis on viimane kuum treeningtrend ”Legwork”, s.o aeroobika, mida tehakse kõrgetel kontsadel. Selline treening aitab meie kehahoiakut parandada, tugevdades lisaks jala- ja kõhulihaseid. Seega, praegu on paras aeg aeroobikajalanõude asemel korralikud kontsakingad muretseda. Ära neid aga liiga kaua kanna, sest see võib kasu asemel jalgadele hoopis kahju teha. Soovitav on lisaks osta ka pehmed geelist tugitallad, et tallaalused valutama ei hakkaks.

4. Ära unusta iluund

Kes on öelnud, et ülekaalust vabanemine on raske, eriti kui soovitakse magada kauem. Une mõju kaalulangusele on teada-tuntud fakt ning paljud uuringud on näidanud, et liiga vähene uni lööb segi keha hormonaalse tasakaalu, suurendades söögiisu.

Unevaeguse tõttu toodab keha rohkem hormooni ghreliin, mis suurendab söögiisu, ning kortisooli, mis reguleerib rasva ja suhkru taset kehas. Kaheksa tundi und on piisav, sest ka liigne magamine ei ole kehale kasulik.

5. Treppidele!

Oled korduvalt varem kuulnud igapäevaste liikumisharjumuste muutmise kasulikkusest. Siiski litsud end inimesi täis lifti, et kaks korrust kõrgemale sõita.

Genfi Ülikoolis läbi viidud uurimus näitab, et need, kes lifti asemel treppe eelistavad, vähendavad enneaegse surma riski tervelt 15%; ja seda juba 12 nädalat pärast harjumuse muutmist. Osalejatel paranes kopsumaht ning langes vererõhk. Paljudel vähenes ka keha rasvaprotsent ning langes kehakaal.

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700