23. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aluselise veega tervis korda

Kui tänapäevane kiire ja mitte kõige tervislikum elutempo hakkab mõjutama meie tervist, siis on aeg üle vaadata oma toidusedel. Meile on küll teada tervisliku toitumise põhitõed, kuid vähesed on jõudnud tõdemuseni, et hoopis toiduainete aluselis-happelisuse ehk pH-tasakaal on see, mis peaks paigas olema.

Kõik saab alguse sellest, et inimese vere pH-tase saab ja tohib kõikuda väga väikestes piirides. Ideaalne vere pH-tase on 7,365 ning selle hoidmine on väga oluline, kuna vere pH-tasakaal mõjutab kogu organismi tervikuna.

Enim mõjutab tänapäeval vere pH-taset inimeste elustiil ja toitumisharjumused. Meie rakud toodavad toidust energiat ja selle protsessi käigus tekivad happelised jäägid. Eriti suurel hulgal negatiivse mõjuga jääkaineid tekib liigse magusa, rasva, alkoholi, kohvi jms tarbimisel. Organismi võimet happelistest jääkidest vabaneda pärsib stress, ületöötamine, vähene uni, ebapiisav liikumine, suitsetamine ja vedelikupuudus. Kahjuks on esitatud nimistu tänapäevaelu üsna paratamatu osa ja seetõttu ei suuda keha tänapäeva inimese elustiili ja toitumisharjumuste juures mitte alati kõikidest happelistest jääkainetest vabaneda ning osa neist salvestub kehas. Me ei söö ega joo piisavalt tooteid, mis sisaldaks aluselisi mineraale nagu kaltsium, magneesium, naatrium, kaalium, et seda jääkainete hulka neutraliseerida. Tihti annab sellest meile märku suus olev kergelt hapukas maik.

Kui organismi pH-tasakaal on paigast ära, väheneb organismi võime omastada toitaineid ning vitamiine ja mineraale, langeb rakkude energiatootlikus ja kahjustunud rakkude taastumisvõime, häiritud on ka seedesüsteem ning keha muutub vastuvõtlikuks rasvumisele ja paljudele muudele tervisehädadele. Meie keha näeb küll tohutut vaeva, et liigset happelisust neutraliseerida, kuid ei tee seda alati kõige paremaid võtteid kasutades. Nimelt laenab ta aluseliseid mineraale meie luudest ja kudedest, hoopis nõrgestades nõnda meie organismi ning luues soodsad tingimused haiguste tekkeks. Siinkohal ongi meie endide ülesanne oma kehale appi tulla.

Üks variante on hakata järjekindlalt sööma rohelisi aedvilju, mis on aluselised ja toovad tasakaalu aegamööda ka tagasi. Teine variant on tunduvalt lihtsam ja kergemini teostatavam - tuleb juua aluselist vett! Sobib hästi nii sidruni-, laimi- või kurgivesi, kui ka toidupoeriiulitel saadaval olevatest tugevalt aluseline mineraalvesi Devin. Põhjalikud uuringud on tõestanud, et aluseline vesi parandab selliseid kroonilisi haigusi nagu diabeet, kõrgvererõhutõbi, kõrvetised, luuhõrenemine, migreen, jalakrambid ja krooniline väsimus. Lisaks aitab aluselise vee joomine taastada pH-taset suus ja parandab seeläbi hammaste tervist. Selle lihtsa vahendiga on lihtne alandada ka vähiriski.

Organismi pH-tasakaalust palju kõnelnud perearst dr. Riina Raudsik märgib, et tervis algab keha pH-tasakaalust, sest vananemine ja haigused ei ole põhjustatud millestki muust kui organismi ülehappelisusest. Kuna suhkur, tubakas ja vein on tänapäeval paljude inimeste lahutamatud kaaslased, peab ta tervise taastamisel tugevalt aluselise vee joomist väga vajalikuks.

Seega võib kokkuvõtteks öelda, et aluseline vesi on mugav ja maitsev alternatiiv soodaveele, mis sobib kõigile. Eriti soovitatakse aluselist aga juua just kaalulangetajatel, mao ülehappesusega võitlejatel ning kontoriinimestel, kes tarbivad palju kohvi.

Autor: Urve Vilk, Triin Tamm

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700