Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 6. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas raha on liikumapanevaks jõuks?

Raha on peetud kõikvõimsaks, kuid „Liikumapanev jõud“ juhatab meid käitumisteadlaste avastuseni – mis tegelikult on see jõud, mis paneb inimesi pingutama?

Daniel Pink kirjutab, et motivatsioon 2.0 operatsioonisüsteem põhines sellel, mida nimetatakse X-tüüpi käitumiseks. X-tüüpi käitumist kannustavad pigem välised kui sisemised ihad. Sellele pole niivõrd oluline tegevusest saadav rahulolu, kuivõrd väljastpoolt tulevad preemiad, milleni tegevus viib.

Motivatsioon 3.0 operatsioonisüsteem – uuendus, mis aitab meil paremini mõista, kuidas me organiseerime seda, mida teeme, kuidas me sellest mõtleme ja kuidas seda tegelikult teeme – põhineb sellel, mida ma nimetatakse I-tüüpi käitumiseks. I-tüüpi käitumist kutsuvad esile pigem sisemised kui välised tungid. Teda ei huvita niivõrd välised preemiad, milleni tegevus viib, kuivõrd tegevusest endast saadav rahulolu. X-tüüpi käitumise keskmes on teine tung, I-tüüpi käitumise keskmes on

kolmas tung.

Kui tahame oma ettevõtteid tugevamaks muuta ning saada üle kümme aastat kestnud ebaedust ja tundest, et meie äris, elus ja kogu maailmas on midagi untsu läinud, peame liikuma X-tüübilt I-tüübile. („välimine” (extrinsic) ja sisemine” (intrinsic)).

Selge on see, et kui me jaotame inimese käitumise vaid kahte kategooriasse, läheb kaduma teatud hulk nüansse. Samuti ei käitu mitte keegi iga päev ja iga minut vaid X-tüübi või vaid I-tüübi järgi. Kuid meil on siiski teatud, sageli väga selge eelsoodumus. 

Liikumapanev jõud

Mõelge kas või iseendale. Kas see, mis teid ergutab, mis teid hommikul voodist püsti ajab ja teil kogu päeva eluvaimu sees hoiab, tuleb seestpoolt või väljastpoolt? Ja kuidas on lood teie abikaasa, partneri ja lastega? Või teie töökaaslastega? Suuremal osal inimestest tekib otsekohe üsna selge arusaamine, kumba kategooriasse nad kuuluvad.

Ei saa  väita, et X-tüüpi inimesed ei suuda sellest, mida nad teevad, kunagi rõõmu tunda või et I-tüüpi inimesed keelduksid alati igasugustest väljastpoolt tulevatest hüvedest. Aga X-tüüpi inimesi motiveerivad eelkõige välised preemiad, sisemine rahulolu on küll teretulnud, kuid teisejärguline. I-tüüpi inimesi motiveerib aga vabadus, väljakutse ja ettevõtmise eesmärk ise, sellega kaasnevad väljastpoolt tulevad hüved on küll tervitatud, kuid eelkõige boonusena.

I-tüüpi käitumine luuakse, see ei sünni iseenesest. Need käitumismustrid ei ole kindlakskujunenud tunnused. Need on kalduvused, mis kerkivad esile teatud olukordade, kogemuse ja konteksti mõjul. I-tüüpi käitumine, kuna see tekib osalt universaalsest inimlikust vajadusest, ei sõltu vanusest, soost ega rahvusest. Teadus näitab meile, et kui inimesed on teatud fundamentaalsed käitumismallid ja suhtumised selgeks saanud ning neid ka järgivad, siis lööb nende motivatsioon ja sooritusvõime õitsele. Iga X-tüüpi inimene võib saada I-tüüpi inimeseks.

I-tüüpi inimesed ületavad pikas perspektiivis peaaegu alati X-tüüpi inimesi. Sisemiselt motiveeritud inimesed saavutavad tavaliselt rohkem kui teised. See ei ole aga alati tõsi lühiajaliste ülesannete puhul. Keskendumine välisele preemiale võib tõepoolest aidata kiiresti lahenduseni jõuda. Aga probleem seisneb selles, et sellist lähenemist on raske säilitada. Ka ei tule see kasuks meisterlikkusele, mis on pikas perspektiivis kordaminekute allikas. On tõestatud, et kõige edukamad inimesed ei järgi tavapäraseid edu saavutamise meetodeid. Nad töötavad kõvasti ja murravad raskustest läbi sisemise soovi ajel oma elu kontrollida, maailma asjade kohta midagi teada saada ja saata korda midagi väärtuslikku.

I-tüüpi inimesed ei põlga raha ega tunnustust. Nii I- kui X-tüüpi inimesed hoolivad rahast. Kui töötaja töötasu ei ole baastasude printsiibiga kooskõlas – kui ettevõte ei maksa talle väärilist palka või kui palk ei ole vähemalt samaväärne teiste samal erialal töötavate inimeste omaga –, siis tema motivatsioon hääbub, kuulugu ta Xvõi

I-tüüpi inimeste hulka.

Kui aga see kriteerium on täidetud, siis mängib raha X- ja I-tüüpi inimeste jaoks erinevat rolli. I-tüüpi inimesed ei ütle palgatõusust ära ega keeldu tšekki rahaks vahetamast, kuid õiglane ja piisav palk on väga vajalik selleks, et rahaküsimus oleks päevakorralt maas ja nad saaksid rahulikult oma tööle keskenduda. Samal ajal paljude X-tüüpi inimeste jaoks raha ongi päevakord ise. Sellepärast nad käituvadki just nii, nagu nad käituvad. Sama kehtib tunnustuse puhul. I-tüüpi inimestele meeldib oma saavutuste eest tunnustust saada, kuna tunnustus on üks tagasiside vorme. Aga nende jaoks, vastupidiselt Xtüüpi inimestele, ei ole tunnustus omaette eesmärk.

 Loe pikemalt Daniel Pinki raamatust „Liikumapanev jõud“.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700