24. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Külmkapi sisu reedab tervisliku seisundi

Toiduvalmistamisest pajatavad saated on muutunud üha populaarsemaks ning ka kokaraatmatute rohkuse üle raamatupoes ei saa kurta. Miks on paljude inimeste külmkapid endiselt täis tooteid, mis kubisevad e-ainetest, olles kehale pigem kahjulikud kui kasulikud, küsib Kaaluabi.ee.

Miks suureneb ülekaaluliste ning toitainevaegusega inimeste hulk? Miks infoühiskonnas elavad inimesed õigesti toituda ei oska?

Kui inimene, kes treenib palju, ei söö õigesti, kaotab ta osa  lihasmassist, mitte ei kasvata seda. Kõik algab meie kõhu tervisest, ehk seal peab leiduma vajalikke ensüüme, mis suudavad töödelda nii süsivesikuid, rasvu kui valke. Kui bakterite tasakaal on vale, ei suuda keha toitaineid omastada, sõltumata sellest, kui palju me sööme.

Vale bakteriaalne tasakaal tähendab ühtlasi, et meie kehal puuduvad vajalikud vitamiinid ning mineraalained, s.t tekib puudus toitainetest. Aedviljad hakkavad kaotama neis sisalduvate vitamiinide ja mineraalide hulka kohe pärast saagi korjamist, kauplusesse jõudes on see kogus veelgi vähenenud. Võimalik, et algsetest toitainetest on järel vaid 40 protsenti, ning kui bakterifloora ei ole hea, suudab keha heal juhul omastada vaid 20 protsenti sellest.

Toidukeemia peab sobima inimese organismi sisemise keemiaga. Mõni inimene ei saa süüa liha, sest see talletatakse organismis rasvaks, kahjustades soolestikku ning raskendades vajalike toitainete omastamist.  Pole olemas dieete, mis aitaksid saledaks ja kauniks muutuda, ainus võimalik lahendus on elustiili muutmine.

Siinkohal mõned lihtsad reeglid menüü tervislikumaks muutmiseks: mitmekesine toitumine, praadimisel õli asemel või kasutamine, tarbida rohkelt B-vitamiini ning antioksüdante, sest aju on ülesehitatud küllastunud rasvhapetele. Kala on kasulikum kui liha, kanaliha asemel võib eelistada kalkuniliha. Mõnedele ei sobi tomatid, teine peab olema kartuli ning leivaga ettevaatlik. Kaerahelbed ja rukkis on tervislikud.

Oluline on ka oskus nautida. Kui endale kogu aeg kõike keelata, mõjub see hoopis vastupidiselt. Kasuta kainet mõistust! Puhtad toorained on need, mida peaksid eelistama. Väldi valgest jahust tooteid, valget suhkrut, rasvavabasid või vähendatud rasvasisaldusega tooteid ning geenmuundatud maisi ja soja. Ära kasuta toiduvalmistamisel pulbreid, mis sisaldavad värvi- ja lõhnaained, mis võivad põhjustada vähki.

Tervislikud on punane peet, basiilik, petersell ning maitseained, mis ei ole soolaga maitsestatud. Näiteks maitsestamata jogurtist kaste, millesse on lisatud peenestatud basiilikut, oliiviõli, pressitud küüslauku ning veidi soola, sobib paljude toitude kõrvale.

Ära jäta hommikusööki vahele. Varu omale külmkappi muna, sest kiirel hommikul piisab munapudrust või keedetud munast. Teine lihtne ning tervislik hommikueine on täisteraleivast võileib, millel katteks kalkunifilee, basiilik ja petersell. Valmista suurem portsjon liha, köögiviljade ning juurviljade hautist. Valmistamine ei võta kaua aega ning hautis on tervislik ka järgmisel päeval soojendades.

 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700