2. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iga amet ei pruugi kõigile ühtviisi sobida

Tööõnnetused ja kutsehaigused on kulukad mitte ainult üksikisikutele, vaid ka ettevõtetele ja ühiskonnale tervikuna. Enamasti räägime tööandja kohustustest – alates kutsevalikust ja lõpetades tervist säästva eluviisiga –, kuid sama oluline on igaühe enda panus, kirjutab ajakiri Personali Praktik.

Tööinspektsiooni andmetel toimus eelmise aasta üheksa kuu jooksul 2727 tööõnnetust, mis on 358 võrra rohkem kui aastal 2010.

Eriala valikul mõelge tervisele

Teadliku eriala- ja karjäärivalikuga saab hoida ära nii tööst põhjustatud tervisehäireid kui ka krooniliste haiguste süvenemist. Teatud elukutsete keerukus ja erinõuded, mida töö organismile esitab, on peamised põhjused, miks inimestele kõik erialad ei sobi. Ühe kutse mittesobivus ei tähenda tingimata, et sobivaid ameteid pole. Levinumad terviseprobleemid, mis eriala valiku võimalusi piiravad, on liikumis- ja nägemishäired ning südame-vereringe kroonilised haigused.

Esialgu süütuna näivad tervisehäired võivad pikemas pers pektiivis hakata tervist laastama. Samuti võiks elukutse valikul uurida oma lähisugulastel esine nud haiguste kohta. Paljudel haigustel on geneetiline eelsoodumus, mida võiks ameti valikul arvestada. Kui vanematel on probleeme suhkru haiguse või kõrge vererõhuga, siis pole mõistlik valida öötööd, mis soodustab haiguse kujunemist. Lapsena põetud liigesehaigused võivad uuesti välja lüüa, tehes tööd, mis nõuab pidevalt püstijalu olemist. Vererõhuhaigetele ei sobi jälle töötamine kõrge temperatuuri juures Erinevaid näiteid haiguste ja sobimatute ametikohtade kohta on väga palju – soovitame konsulteerida spetsialistidega. 

Loe pikemalt ajakirjast Personali Praktik.

 

 

Autor: Urve Vilk, Toomas Põld

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700