Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 3. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Homme on rahvusvaheline vähi vastu võitlemise päev

Homme tähistatakse kogu maailmas vähi vastu võitlemise päeva, rahvusvaheline vähivastane liit (Union for International Cancer Control, UICC) kutsub sel päeval kõiki allkirjastama vähivastast deklaratsiooni.

Üks kolmest vähisurmast on ennetatav läbi lihtsate eluviisi muutuste, näiteks tervislikuma toitumise, füüsilise aktiivsuse suurendamise, suitsetamisest loobumise ning alkoholitarvitamise vähendamise. Seetõttu on vähivastase päeva eesmärgiks innustada inimesi tervislikemate eluviiside poole ja seeläbi vähendada haigestumisriski.

Eestis on pahaloomulistest kasvajatest tingitud surmad teiseks peamiseks surmapõhjuseks. 2010. aastal viisid pahaloomulised kasvajad 3549 inimese elu, neist 1945 olid mehed ja 1604 naised. Kogu maailmas saab vähidiagnoosi igal aastal 12,7 miljonit inimest ning 7,6 miljon sureb sellesse. Maailma Terviseorganisatsioon prognoosib, et 2030. aastaks võib uute diagnooside arv tõusta 26 miljonini ning surmade arv 17 miljonini.

Vähiennetamiseks tuleb jälgida toitumist – süüa vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivilju päevas ning vältida liigset soola -, hoida kehakaal normi piires, lõpetada suitsetamine ning  hoiduda tubakasuitsuses keskkonnas viibimisest. Alkoholitarvitamist vältida või tarvitada mõõdukalt. Füüsiliselt aktiivne tuleks olla vähemalt 30 minutit päevas, vältima peaks päikesepõletust ning end vaktsineerida – iga infektsioon on risk vähile. 

Deklaratsioonile „Together it is possible“ allkirja andes lubab inimene vähiennetuse soovitusi jälgida ning ühtlasi panustab ülemaailmsesse vähivastasesse võitlusse. UICC eesmärk on vähendada 2025. aastaks vähihaigestumist veerandi võrra. See on võimalik vaid siis, kui kõik sellele ise kaasa aitavad. Kokku  loodetakse sel päeval saada vähemalt miljon allkirja. Allkirja saab anda rahvusvahelise vähivastase liidu kodulehel

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700