29. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuus nippi, kuidas tööl tervislikult istuda

Istumine on igapäevane tegevus, mis esmapilgul võib üsna lihtne tunduda, sest eksimine näib võimatu. Tegelikkuses kaasnevad vale istumisasendiga terviserikked, mille vältimiseks soovitab Kaaluabi.ee tutvuda alljärgneva kuue nipiga.

Kasuta reguleeritavat tooli

„Kuna kõik inimesed on erineva kasvu ja figuuriga, on parimad toolid need, mida saab kohandada meie proportsioonide ja kumerustega,“ räägib kiropraktik ja Ameerika Kiropraktika Assotsiatsiooni (ACA) töötervishoiu nõukogu endine president Scott Bautch.

Kontoritingimustes sea oma tooli kõrgus selliseks, et jalad puhkaksid põrandal vabalt, ning reguleeri tooli iste kaldemehhanismi abil nii, et reied asetseksid põranda ja laua suhtes paralleelselt. Ideaalis peaks tooli seljatugi „kaisutama“ selja kontuure, ning olema 90-120-kraadise nurga all. Kui Sul on tarvis näiteks arvutiekraani pärast kõrgemale vaadata, vajad kõrge seljatoe ning pea- ja kaelatoega tooli.

Istu sirgelt

Kõige tervislikum istumisasend sarnaneb autojuhi istumisasendile. Kuidas seda  saavutada? Toeta selg vastu seljatuge, jalad põlvedest kõverdatud, jalatallad maas, käed süles. Pane tähele, kuidas keha on kõverdatud - küürus või ühele või teisele poole väändus.

Kellelegi meeldiks istuda autosse, kus peab tuuleklaasi vaatamiseks pead kõverdama? Just sellist pilti näeme sageli aga arvutite taga. Lühiajalises perspektiivis ei juhtu sellest midagi, kuid kui jätkad samas asendis päevast päeva, hakkad lõpuks tunnetama ka valu. Vale istumisasend on salakaval.

Nägemine on uskumine

Tervislik istumisasend ei sõltu üksnes meie suhtest tooliga - oluliste seadmete, näiteks arvutimonitori, asend töökohas mõjutab nii meie silmi kui ka lihaseid ja luid.

Silmade koormuse vähendamiseks soovitab Bautch paigutada arvutiekraan nii, et selle keskkoht asetseks lõua kõrgusel ja umbes 36 sentimeetri kaugusel silmadest. Kaugemale paigutamine oleks jällegi teisipidi halb, sest kallutades end parema nägemise nimel ettepoole, tekivad selgroos pinged.

Pidev kummardumine ja kõverdamine võib põhjustada aja jooksul tõsiseks kujunevaid probleeme selgroolülidega. Liiga sageli paigutavad inimesed arvutiekraani suvalisele kohale, kuhu see laual mahub, olles seega sunnitud asetama klaviatuuri enda ette ja monitori kaugemale küljele.

Õige käte asend

Oleks kasulik, kui ka tooli käetoed oleksid reguleeritavad, sest ideaalis peaksid küünarnukid olema kõverdatud 90 kraadi või veidi rohkem, olles suunaga keha poole.

Pidevalt kokkusurutud randmenärvid võivad põhjustada karpaaltunneli sündroomi, mis kutsub käes esile surinat ja teravat valu, ning mis on väga levinud nende inimeste hulgas, kes kasutavad klaviatuuri regulaarselt.

Ära istu jalg üle põlve

Pole ime, et jalg-üle-põlve-istumine on niivõrd populaarne – see lihtne ja sageli alateadlik liigutus lõdvestab kõhulihaseid. Ent sellel istumisasendil on ka halvaendeline toime, sest pärsib verevarustust vähemalt ühes jalas, põhjustab vaagna raskuse ümberjaotumist teisele jalale, mis omakorda põhjustab selja paindumist.

Inimesed võiksid ristata jalad põlvede asemel pahkluu kohalt, sest see kalle on rühi ja keha verevarustuse seisukohalt palju „sõbralikum“. Vastupidiselt levinud arusaamale ei põhjusta põlvedest jalgade ristamine veenilaiendeid, kuid punsunud veresooni võivad tekitada põlveõndlasse suruvad istmed.

Liigu ringi

Istumisaja optimeerimine tähendab liikumisaja suurendamist, tehes istumisse „mikropause“ iga 20-30 minuti tagant.

Kõige parem oleks püsti tõusta ning veidi ringi liikuda, kuid isegi istudes on võimalik vöökohta sirutada, õlaringe teha või lihaspinge leevendamiseks sügavalt sisse-välja hingata. 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700