18. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õnnetud toidud: kas kiirtoit on seotud depressiooniga?

Paljud on kuulnud nn mugavustoidu söömisest parema enestunde saavutamise nimel, kuid kas teadsid, et kiirtoidu söömine võib olla seotud kliinilise depressiooniga?

Hispaania teadlased väidavad, et inimestel, kes tarbivad suurtes kogustes kiirtoitu, näiteks hamburgereid, hot dog’e ja pitsat, esineb depressiooni 51 protsenti suurema tõenäosusega, kui neil, kes kiirtoitu ei tarbi, kirjutab Kaaluabi.ee

Mida rohkem kiirtoitu sööd, seda suurem on depressioonioht. Ja ärgem unustagem ülejäänud rämpstoitu, näiteks sõõrikuid ja sarvesaiu. Uurimuse kohaselt on need seotud ka meeleoluhäiretega. Eksperdid arvavad samas, et depressiooni põhjus ei pruugi peituda toidus.

„Kiirtoidu suurem tarbimine võib põhjustada halba tervist üldiselt ning seega väga vabalt suurendada ka depressiooni tekkimist,“ kõneles USAs asuva Yale’i ülikooli ennetus- ja terviseedenduskeskuse direktor dr David Katz. „Ent depressioon võib ka põhjustada kiirtoidu tarbimise kasvu,“ toob ta välja vastuargumendi.

Katz arvas, et tervikpilti võivad mõjutada ka muud tegurid. Näiteks vaesus seondub nii kiirtoidu tarbimise kui ka probleemidega vaimses tervises.

Teadlased märkisid ühtlasi, et need inimesed, kes töötasid rohkem kui 45 tundi nädalas, liikusid vähem ja suitsetasid rohkem.

„Olgem realistid ning püsigem kontekstis,“ kõneles USA  professor Keith Ayoob. „Kogutud andmed peegeldavad üldist elustiili, see ei tähenda, et kui sööd hamburgerit, langed automaatselt depressiooni. Tegemist on depressiooni peegelduse, mitte põhjusega."

 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700