6. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis on breathwalking?

Kas on võimalik jalutada ning samal ajal teha joogat? Jah, proovi breathwalk'i - meditatiivset jalutuskäiku vaikuses, soovitab Kaaluabi.ee.

Breathwalk on meditatiivse jalutamise viis, mis toimub vaikuses ning kus kasutatakse erinevaid hingamisvõtteid, mis on pärit kundalini joogast.

Üks treeningkord kestab umbes tund aega ning see on jagatud tsüklitesse. Sammude kiirus on varieeruv, kõige olulisem aga on õppida sünkroniseerima samme, hingamist ning mantrat.

Jalutuskäik algab harjutustega, mis peaksid keha äratama. Seejärel järgneb jalutuskäik intervallhingamisega: tuleb hingata neli korda sisse ning seejärel neli korda välja, üks iga sammu kohta. Seejärel mantra ”sa, ta, na, ma”. Samal ajal pane pöidlaots järjest kokku iga näpu otsaga, korda tegevust.

Jalutuskiirus vaheldub ja hingamine toimub läbi nina nagu tavalises joogas. Erinevad hingamisviisid annavad erineva efekti: pikad sissehingamised annavad rohkem energiat, pikad väljahingamised kannavad endas rahu. Erinevate etappide vahel toimub tavaline hingamine ning jalutuskäik. Treening lõpeb venituse ning meditatiivsete harjutustega.

Breathwalk mõjutab nii kehakonditsiooni, vereringet, hormoonitasakaalu, südamerütmi, kopsumahtu ning - ja see pole mitte vähem olulisem - hingelist tasakaalu.

Jooga, jalutuskäik ning puhas loodus sobib kõikidele, olles samas väga tervislik. Breathwalk'i on võimalik teha igapäevaselt ringi liikudes, näiteks teel tööle või koju. Kui armastad joogat, siis tasuks umbsetest ruumidest välja looduse rüppe tulla, eriti nüüd kevadel, kui loodus tärkab ning kuidagi ei raatsi toas püsida.

Hingamine kombineeritud kõndimisega

1. Alusta kõndimist, proovi leida kehas rütm ja tasakaal; tunneta, et kasutad kõndimisel kogu jalga. Aja selg sirgu ning lõdvesta õlgu, käed rippugu pehmelt kõrval, kiikudes keha liikumisega kaasa. Suuna pilk horisondile ning keskendu vaikusele iseendas. Aeg: kaks minutit.

2. Jätka kõndimist ning alusta etappides hingamist. Hinga sisse ning ütle endale ”sa” (esimesel sammul) ”ta” (teisel sammul) ”na” (kolmandal) ja ”ma” (neljandal). Tee samamoodi välja hingates – ”sa, ta, na, ma” nelja sammu vältel. Aeg: Kolm minutit.

Sa, ta, na, ma kasutatakse mantrana elus rütmi ja tasakaalu leidmiseks, sest need sõnad peegeldavad eluringi.

3. Hinga rahulikult ning jaluta, keskendudes ees paistvale horisondile. Aeg: viis minutit.

4. Jätka etappides hingamist mantraga ”sa, ta, na, ma”. Aeg: viis minutit.

5. Jaluta ilma mantra ning hingamiseta. Aeg: kolm minutit.

6. Etappides hingamine koos mantraga. Aeg: kümme minutit.

7. Tavaline hingamine. Aeg: üks minut.

8. Alusta sammude aeglustamist, tunneta aeglustumist iga kehaosaga. Aeg: kaks minutit.

9. Venitus. Breathwalk lõpeb venitusharjutustega, et lõõgastuda ning jaotada kogu energia kehas laiali. Vereringlus paraneb ning organism saab rohkem hapnikku.

10 Lõpetav meditatsioon. Sulge silmad, naerata kergelt, lase suunurkadel tõusta üles. Seisa suletud silmadega. Käi mõttes kogu jalutuskäik uuesti läbi, vaadates nagu panoraamfilmi. Kuula hääli, keha muutumist jalutuskäigu jooksul: käed, jalad, rind, selg, nägu... Vaata uuesti teel nähtud puid, päikest, teerada.

 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700