7. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui head töötajad noored on?

Ettevõtete kogemusi tööle palgatud noortega on nii positiivseid kui negatiivseid.

Jaekaubandusekett Maxima pakub noortele võimalust suvel kaupluses töötades taskuraha teenida ning antud valdkonnas kogemusi ning teadmisi omandada. Makstav töötasu on võrdne samal ametikohal põhitöökohaga töötavate kolleegidega .

Avalike suhete juhi Erkki Erilaidi sõnul võtavad nad tööle alates 17aastaseid noori. “Kandidaate suvistele töökohtadele on palju. Esimesed CV hakkavad laekuma juba kevade algusest, “ rääkis Erilaid suviste töökohtade populaarsusest.

´Peamiselt otsitakse tööd suuremates linnades. “Tallinnas on sooviavalduse saatnud 140,” lisas ta. Suurem osa noortest saab tööd saalis kauba paigutajana.

Erilaidi sõnul on ettevõttel noortega seni valdavalt positiivne kogemus. “ Kogemuse põhjal tuleb kinnitada, et noored on kohuse- ja vastutustundlikud ning omandavad tööoskused kiiresti . Kaupluste juhatajad on olnud suviste kolleegidega väga rahul, “ kiitis Erilaid.

Paraku ei ole kõik kogemused noorte tööjõu rakendamisel positiivsed. Anonüümsust palunud põllumajandussaaduste müügiga tegelev ettevõte, kes pakub noortele suveks teenimisvõimalust, tõdeb, et mitte kõik noored ei ole kohusetundlikud ega usaldusväärsed. Viimaste hulk paistab üha teravamini silma.

Personalijuhi sõnul on ta kokku puutunud töötajatega, kellel puudub igasugune vastutustunne. Need on enamjaolt noored, kes elavad kodus vanematega. Neil puudub konkreetne vajadus elatist teenida ning see peegeldub ka nende suhtumises.

Tüüpiliselt rikutakse töölepingut tööle mitte ilmumisega. Põhjusteks tuuakse haigestumise, pea- ja kõhuvalud jne. Tavalised on ka südaöised sõnumid teatamaks, et järgmisel päeval tööle ei jõuta. Samuti pole haruldane lihtsalt kadumine, kus telefonile ega elektronkirjadele ei vastata.

Autor: Urve Vilk, Hille Tressum

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700