14. august 2012

Piimast leiti rasvumist vähendavaid aineid

Piimas ja paljudes muudes toiduainetes looduslikult sisalduv nikotiinamiid-­ribosiidi (RN) molekul aeglustab rasvumist ja hoiab ära dia­beeti, kirjutab ajaleht Meditsiiniuudised.

See selgus juunis Cell Metabolismis avaldatud uuringus, kus osalesid Lausanne’i Tehnikaülikool ja Ida-Soome Ülikooli A. I. Virtaneni instituut. Teadlased kontrollisid NR-preparaadi mõju hiirte peal ja see aitas ära hoida lausrasvast toitu söövate hiire rasvumist: nad rasvusid 60 protsenti vähem kui samal dieedil olnud hiired, kes ei saanud spetsiaalset lahust.

Samuti ei täheldatud neil suhkurtõve arengut, vastupidi võrdlusgrupi loomadele. Teadlaste sõnul parandab NR insuliinitundlikkust ka siis, kui toitumine on normaalne.

NR-preparaadi kasutamine kümne nädala jooksul parandas hiirte vastupidavust võrreldes kontrollrühmaga igati. Nende lihaskond oli parem ja energiakasutus tõhusam. Teadlaste sõnul seisneb NRi mõju mitokondrite tegevuse parandamises. NRi kasutamise käigus tuvastati sirtuiinide aktiveerumine. Need ensüümid parandavad mitokondrites käimasolevaid ainevahetusprotsesse, sealhulgas rasva põlemist. Teadlased väidavad, et mitokondrite stimuleerimine NRi abil võiks edendada tervist ja pikaealisust.

Autor: Urve Vilk, Kadi Heinsalu

Jaga lugu
Sekretar.ee toetajad:
Elis VaiksaarSekretar.ee ärijuhtTel: 5613 9851
Cätlin PuhkanSekretär.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700