14. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimast leiti rasvumist vähendavaid aineid

Piimas ja paljudes muudes toiduainetes looduslikult sisalduv nikotiinamiid-­ribosiidi (RN) molekul aeglustab rasvumist ja hoiab ära dia­beeti, kirjutab ajaleht Meditsiiniuudised.

See selgus juunis Cell Metabolismis avaldatud uuringus, kus osalesid Lausanne’i Tehnikaülikool ja Ida-Soome Ülikooli A. I. Virtaneni instituut. Teadlased kontrollisid NR-preparaadi mõju hiirte peal ja see aitas ära hoida lausrasvast toitu söövate hiire rasvumist: nad rasvusid 60 protsenti vähem kui samal dieedil olnud hiired, kes ei saanud spetsiaalset lahust.

Samuti ei täheldatud neil suhkurtõve arengut, vastupidi võrdlusgrupi loomadele. Teadlaste sõnul parandab NR insuliinitundlikkust ka siis, kui toitumine on normaalne.

NR-preparaadi kasutamine kümne nädala jooksul parandas hiirte vastupidavust võrreldes kontrollrühmaga igati. Nende lihaskond oli parem ja energiakasutus tõhusam. Teadlaste sõnul seisneb NRi mõju mitokondrite tegevuse parandamises. NRi kasutamise käigus tuvastati sirtuiinide aktiveerumine. Need ensüümid parandavad mitokondrites käimasolevaid ainevahetusprotsesse, sealhulgas rasva põlemist. Teadlased väidavad, et mitokondrite stimuleerimine NRi abil võiks edendada tervist ja pikaealisust.

Autor: Urve Vilk, Kadi Heinsalu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700