14. august 2012
Jaga lugu:

Piimast leiti rasvumist vähendavaid aineid

Piimas ja paljudes muudes toiduainetes looduslikult sisalduv nikotiinamiid-­ribosiidi (RN) molekul aeglustab rasvumist ja hoiab ära dia­beeti, kirjutab ajaleht Meditsiiniuudised.

See selgus juunis Cell Metabolismis avaldatud uuringus, kus osalesid Lausanne’i Tehnikaülikool ja Ida-Soome Ülikooli A. I. Virtaneni instituut. Teadlased kontrollisid NR-preparaadi mõju hiirte peal ja see aitas ära hoida lausrasvast toitu söövate hiire rasvumist: nad rasvusid 60 protsenti vähem kui samal dieedil olnud hiired, kes ei saanud spetsiaalset lahust.

Samuti ei täheldatud neil suhkurtõve arengut, vastupidi võrdlusgrupi loomadele. Teadlaste sõnul parandab NR insuliinitundlikkust ka siis, kui toitumine on normaalne.

NR-preparaadi kasutamine kümne nädala jooksul parandas hiirte vastupidavust võrreldes kontrollrühmaga igati. Nende lihaskond oli parem ja energiakasutus tõhusam. Teadlaste sõnul seisneb NRi mõju mitokondrite tegevuse parandamises. NRi kasutamise käigus tuvastati sirtuiinide aktiveerumine. Need ensüümid parandavad mitokondrites käimasolevaid ainevahetusprotsesse, sealhulgas rasva põlemist. Teadlased väidavad, et mitokondrite stimuleerimine NRi abil võiks edendada tervist ja pikaealisust.

Autor: Urve Vilk, Kadi Heinsalu

Jaga lugu:
SEKRETÄRI UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Sekretäriuudised igal nädalal enda postkasti.

Sekretär.ee toetajad:

Enimloetud
Laura Tahk
Laura TahkSekretar.ee toimetajaTel: 53 444 071laura@sekretar.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanSekretär.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee