21. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dieetkoola tekitab sõltuvust

Suurenenud magusaisu, põletikud, peavalu - need on vaid mõned sümptomid, mida tekitab light-sildiga koola liigne tarbimine. Üha rohkem inimesi on sõltuvuses dieetkoolast, kuid sellest sõltuvusest on võimalik vabaneda, kirjutab Kaaluabi.ee.

Olgu selleks Coca-Cola Zero või Pepsi Max, neis mõlemas leiduv magusaine koos kofeiiniga tekitab sõltuvust, räägib Charlotte Erlanson- Albertsson, kes on Lundi ülikooli meditsiinilise ning füsioloogilise keemia professor.

 

Nii tavaline kui tehismagusaine vabastavad ajus dopamiini, mis tekitab mõnutunde. Nende kahe aine omavaheline erinevus seisneb selles, et suhkur tekitab täiskõhutunde, kui keha on saanud seda piisavalt, kuid magusaine üksnes suurendab isu magusa järele.

 

Alguses paraneb dieetkoolat juues enesetunne, kuid peagi harjub aju uue situatsiooniga ning ajus ei vabane enam piisavalt dopamiini. Seepärast joome üha rohkem, et tekiks mõnutunne, täpselt nagu kõikide sõltuvusainetega, selgitab professon Erlanson-Albertsson.

 

Light-jookidest loobumine võib olla raske. Kui oled harjunud neid palju tarbima, võivad tagajärjeks olla esmalt peavalud ja meelelolulangus. Kui lühiajaliselt võivad dieetkoolad tekitada peavalu ning põletikke, siis pikemas perspektiivis varitseb märksa tõsisemate haiguste risk. Mitmed uuringud on näidanud, et magusaine aspartaam, mida neis kasutatakse, võib põhjustada rakumutatsioone.

 

Kui soovid sõltuvusest vabaneda:

 

1. Ole otsusekindel: Sa pead ise selle otsuse langetama. Kellegi teise surve või mõjutamine siin ei aita.

2. Vähenda koguseid: Kui sa ei suuda tarbimist koheselt lõpetada, vähenda koguseid järk-järgult.

3. Sea vahe-eesmärke: Sea endale vahe-eesmärke igaks nädalaks. Ära mõtle mitu kuud pead ilma olema, vaid võta nädal korraga. Kui oled suutnud vahepealsed eesmärgid täita, siis premeeri end selle eest.

4. Leia asendusaineid: Abstinensiga hakkama saamiseks on erinevaid nippe. Vaheta karastusjook näiteks maitsestatud gaasilise joogi vastu või joo puuviljajooke, mis annavad energiat. Mõni lonks kohvi võib aidata kofeiiniisu vähendada.

 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700