22. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes vastutab, et töö ei tapaks?

Tervisliku ja ohutu töö eest vastutavad töötaja ja tööandja ühiselt. Tervislikuks töötamiseks tuleb teha koostööd, kirjutab Persoanli Praktik.

Viimastel aastatel on Eestis suurenenud inimeste hulk, kes väidavad, et nende töösuhe on lõpetatud paremate töötingimuste taotlemise või mittemõistlikust tööst

keeldumise tõttu. Kui uskuda töötute kokkuvõtteid töölepingu lõpetamise põhjuste kohta, on kummalisi näiteid peamiselt väikefirmadest: juht suunab töötajad katust parandama, kuid teatab, et turvarihmu pole anda; raamatupidaja saab ülesandeks WC-d puhastada.

Mõned näited töötute kokkuvõtetest: Ohutusnõudeid pole aega järgida. Õigete ja ohutute töövõtete õpetamine on kallis ja ajamahukas. Tähtajad suruvad peale ja tööandja ei hooli. Tahetakse vaid, et töötaja igale poole allkirja annaks, töötaja tervis ei huvita kedagi, sest kes midagi ütleb või tahab, see saadetakse minema.

Kiire töötempo ja lühikesed tähtajad on sagedasemad põhjused, millega põhjendatakse töötervishoiu ja tööohutuse nõuete eiramist. Ebakindlad ja ajutised lepingud on põhjustanud töötasu maksmata jätmist või tööde lisamist uutumatuks jääva palga eest.

Osa töötutest on kibestunud ning ei soovigi enam tööd otsida – kardetakse sattuda vihma käest räästa alla ehk tingimustesse, mis tapavad tervise ja võtavad võimaluse perega koos olla.

Tööandja on kohustatud teavitama

Töötervishoiu ja tööohutuse seadus määratleb tööandja kohustused ohutu

töö tagamiseks: töötajaid tuleb teavitada tööga seotud terviseriskidest ja

ohuteguritest, teha teatavaks riskianalüüsi tulemused ning abinõud, mis on

Riskianalüüs aitab selgitada terviseriskid, ohtlikumad tööd ja töökohad. Töötajaid

tuleb regulaarselt informeerida ohtlikest juhtumitest, mis võivad lõppeda õnnetusega või tuua kaasa tervisekahjustuse. Iga töötaja peaks teadma,

kes on koolitatud esmaabi andja ning suutma kiiresti ja vaevata üles leida

tema kontaktandmed.

Loe pikemalt ajakirjast Personali Praktik.

Autor: Urve Vilk, Taimi Elenurm

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700