Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 30. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaan Pillesaar: töötjad saavad aru, kellele tehtud töö kuulub

ASi Helmes juhi Jaan Pillesaare sõnul pole tema oma ettevõttes intellektuaalomandi kuuluvuse probleemiga eriti kokku puutunud.

“Inimesed saavad aru, kellele tehtud töö kuulub. Üldjuhul müüme omandi kliendile ega jäta endale mingeid õigusi, mis teeb arusaamise veelgi lihtsamaks,” kommenteeris Pillesaar küsimust, kas töötajad on kursis, kellele töö käigus valminud loometöö kuulub. “Pigem on selgusetu, milliseid tükke saab sellest kasutada teiste tööde puhul ja milliseid mitte, aga ka siin pole juriidilisi arusaamatusi seni tekkinud,” lisas ta.

“Kord küll avastasime kliendi juures konkurendi kasutatud koodijupi, mis oli tegelikult kunagi meie tehtud,” tõi Pillesaar näite. “Ju siis oli töötaja meilt ära minnes selle kaasa võtnud,” selgitas ta. “Aga pole mõtet hakata seda kuskil tõestama. Pealegi pole keegi otseselt kahju saanud. Keegi on küll saanud kasu, aga meie kahju saanud ei ole,” lisas ta. 

Seda, et keegi töö ajal välja töötatud asja õhtul oma ettevõtmiste tarbeks kasutada üritab, ei ole samuti täheldatud. “Seda oleks raske tuvastada. Aga meie inimesed on tööga piisavalt koormatud, nii et neil ei jäägi vaba aega oma ettevõtte jaoks,” selgitas Pillesaar.

“Teeme lahendusi otse korporatsioonidele ja nemad eelistavad kindlat partnerit, mitte üksiküritajaid, nii et väiketegijal polekski lahendust kuskile müüa, kuna keegi seda temalt niikuinii ei ostaks,” ütles ta.

Rahvusvahelistes ettevõtetes on tingimused rohkem reglementeeritud kui meil, koodiõigus jääb lepingu järgi suurettevõttele.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700