7. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CV Keskus: tööpakkumiste arv buumiaja tasemel

Kokku on sel aastal avaldatud CV Keskuse tööportaalis sama palju tööpakkumisi kui 2007. aastal – esimese 8 kuuga ligi 28 000, lausus CV Keskus OÜ turundusjuht Laura Tammeorg.

"Tööportaalide tegevusele ei avalda mõju niivõrd vabade töökohtade arv kui tööjõukäive, mis on aastaga kasvanud - statistikaameti teate kohaselt 13,2% ja oli esimeses kvartalis 58 300 töötajat," kommenteeris Tammeorg statistikaameti andmeid.

CV Keskuse tööportaali lisati selle aasta II kvartalis 37% rohkem tööpakkumisi, kui möödunud aasta samal perioodil: II kvartalis 2011 oli kokku 8275 uut tööpakkumist ja II kvartalis 2012 oli 11 313 uut tööpakkumist. "Kokku on sel aastal avaldatud CV Keskuse tööportaalis sama palju tööpakkumisi kui 2007. aastal - esimese 8 kuuga ligi 28 000 tööpakkumist," selgitas Tammeorg.

CV Keskuse uute tööpakkumiste osakaal kogu Eesti tööjõukäibes on esimeses kvartalis kasvanud aastaga 17,6%. "See tähendab, et üha rohkem ettevõtteid on hakanud töökohtade täitmiseks kasutama tööportaalide pakutavaid võimalusi. Vabu töökäsi jääb pidevalt vähemaks ja selleks, et sobivaid spetsialiste aktiveerida, on vaja nende tähelepanu äratada ja inspireerida neid arengus ja karjääris edasi liikuma," põhjendas Tammeorg.

Kõige rohkem tööpakkumisi lisati 2012 teises kvartalis traditsiooniliselt müügi-, klienditeeninduse ja tootmise kategoorias, kuid kõige suurem kasv võrrelduna möödunud aastaga oli energeetika-, tervishoiu-, mehaanika/tehnika- ning koolitusvaldkonnas. Kandideerimiste arv kasvas kõige kiiremini tervishoiu, energeetika, mehaanika ja kultuuri vallas.

"Kokku kandideeriti CV Keskuse tööportaali kaudu tänavu II kvartalis 214 000 korral, mis on 15,1% rohkem kui aasta varem," märkis ta.

Tammeorg tõdes, et nõudlus tööjõu järele kindlasti kasvab, kuna lähema 8-10 aasta jooksul lahkub Eesti tööjõuturult ligikaudu 100 000 inimest, ja seda eelkõige vanaduspensionile.

"Seega, kui uusi töökäsi juurde ei tooda, tähendab see kindlasti suuremat palgasurvet, lisaks peavad ettevõtted värbamiste puhul arvestama pikema otsinguperioodi ning suuremate kuludega," sõnas Tammeorg.

Tema hinnangul on selles trendis ka positiivne aspekt, kuna see omakorda sunnib Eesti ettevõtteid innovatsioonile ja suuremale efektiivsusele. "Tootlikkus ühe töötaja kohta hakkab selle tulemusel kiiresti kasvama," sõnas Tammeorg.

Autor: Tiive Murdoja, Alyona Stadnik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700