7. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui kaalu tuleb juurde...

Käes on septembrikuu ning kaugel ei ole ka pimedad  sügisõhtud ja külm talveilm. Paljude Kaaluabi liikmete jaoks tähendab see töö- või koolirutiini naasmist ja võimalust kaalurindel jälle usinamalt tegutsema hakata, sest suvised sünnipäevad, grillipeod, pulmad ja teised ahvatlustest tulvil sündmused on jäänud koos puhkusega seljataha.

Usun, et ma ei ole ainuke, kellel on suve jooksul paar kilokest juurde hiilinud. Kuigi mu kaal näitab sama numbrit, mis kevadel ja ma teen endiselt pea iga päev trenni, olen siit-sealt justkui „pehmemaks“ muutunud. Mida teha, kui kaalu on juurde tulnud?

Oma elu jooksul olen mitu korda kaalust alla võtnud, kuid kahjuks on kõik need kilod jälle tagasi tulnud ja rohkemgi veel. Tavaliselt on juhtunud see just suvel, mil üritan lihtsalt elu nautida, ringi reisida, erinevaid toite proovida, alkoholi tarbida ja mitte liialt oma kaalu pärast muretseda. Kui aga selle kõigega liiale minna, on kaalutõus loomulik asjade käik.

Me teame kõik, et selline kaalu üles-alla kõikumine on organismi jaoks väga kurnav ja ebatervislik, lüües ainevahetuse sassi. Õnneks sain sellest paar aastat tagasi lõpuks aru ning hoidsin ka suviti oma söömisel silma peal. Sellest ajast saadik ei ole ma üle ühe kilogrammi enam juurde võtnud, kuid ka see üks lisakilo võib muuta enesetunde kehvaks.

Arvan seetõttu, et kaalutõusuga on just emotsionaalselt kõige raskem toime tulla. Oluline on endale otsekohe tunnistada, et tervislik eluviis on unarusse jäänud. Juhtunu üle ei tohi aga liiga pikalt järele mõelda ega ennast süüdistama hakata. Mis oli, see oli – kaalutõus ei ole ju veel maailma lõpp.

Lisaks võiks mõelda, kas nendest viimastest kilodest on üldse vaja lahti saada, kui inimene on juba normaal- aga mitte ideaalkaalus. Arvan, et kehal on üks punkt, üks kaal, mille juures ta tunneb ennast hästi ja mille säilitamine on meie jaoks lihtne. Sellest punktist allapoole on muidugi võimalik minna, aga see nõuab suurt pingutust, ülitäpset kilokalorite jälgimist ja ahvatlustest loobumist.

Kui kindel soov kaalust alla võtmiseks on olemas, siis võiks enda käest küsida, miks see ikkagi nii oluline on. Parem tervis ja enesetunne? Ilusam välimus? Näiteks mina sooviksin oma viimasest viiest kilost vabaneda seetõttu, et siis suudaksin palju kiiremini joosta. Samuti oleks tore, kui kõik riided oleksid parajad ja istuksid ilusti seljas. See muudab ju iga naise enesekindlamaks!

Viimane samm enne tegutsema asumist on kindla plaani tegemine. Mida siis peaks muutma, et kaal jälle liikuma saada? Mida süüa rohkem ja mida vähem? Kuidas kavatsen ennast rasketel hetkedel motiveerida? Oma plaanist kirjutan teile järgmisel nädalal lähemalt.

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab www.kaaluabi.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700