1. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väsinud ja peavalu?

Tunned end pidevalt väsinuna ning vaevled peavalude käes? Peavalud, väsimus ning tinnitus võivad olla rauapuuduse tunnuseks.

Raud on tähtis mineraal, millel on oluline roll mängida meie organismi töös. Rauda on võimalik kehal omastada lihast, puuviljadest, köögiviljadest, juurviljadest ning teraviljadest. Kõige lihtsam on kehal rauda omastada lihast.

Hemoglobiin, mis transpordib hapnikku kopsudest keha kudedesse, sisaldab rauda. Punaste vereliblede tootmiseks vajab keha rauda. Kui inimene ei saa toiduga piisavalt rauda, moodustub kehas liiga vähe punaseid vereliblesid, mistõttu organism ei saa piisavalt hapnikku.

Rauda on rikkalikult maksas ja verest valmistatud toidus, näiteks verivorstis. Samuti leidub seda lihas, munas, kalas, spinatis ja teistes köögiviljades, puuviljades ja juurviljades. Fertiilses eas naised peaksid tarbima 15 milligrammi, mitte fertiilses eas naised ja mehed 9 milligrammi ning lapsed 8-11 milligrammi rauda päevas.

Viljakas eas naine on saanud vajaliku koguse rauda, kui ta on päevas söönud 100 grammi verivorsti või 50 grammi kõrvitsaseemneid või 150 grammi veisefileed või 100 grammi spinatit.

Rauapuudus tekib fertiilses eas naistel sageli just menstruatsiooni tõttu, kuid see on ka noorte hulgas tavaline probleem. Kõhuviirused, gluteiinitalumatus, suur verekaotus ning kõrge vanus on sageli halva rauaomastamise põhjuseks. Riskigrupis on ka taimetoitlased.

Pikaajaline rauavaegus võib viia rauapuuduseni ning selle tunnuseks on sageli väsimus, pearinglus, hingeldamine, südamekloppimine, peavalu või kohin kõrvades.

Soovitused:

• Söö rauarikkaid toite, tarbides samas ka C-vitamiini, sest see aitab kehal rauda omastada.

• Rauarikaste toitude kõrvale ära joo teed, kohvi ega veini.

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab www.kaaluabi.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700