15. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Säästvam paberikasutus kontoris

Seekord pakume välja hulgaliselt viise, kuidas muuta kontor keskkonnahoidlikumaks.

• Tehke selgeks, kui palju teie kontoris paberit kulutatakse. Mõõtke ära möödunud aasta või paari kontoripaberi tarbimine ja analüüsige muutuseid. Kui paberitarbimine on suurenenud, siis tasub uurida, mis suurenenud tarbimist põhjustab.

• Tehke selgeks, kui palju üks keskmine töötaja paberit kulutab. Arvutage välja ühe töötaja poolt aasta jooksul kasutatud kontoripaberi hulk kilogrammides ja võrrelge seda teiste sarnaste organisatsioonide vastava näitajaga. Selleks, et mitte õunu apelsinidega võrrelda, on oluline tulemust võrrelda sarnaste organisatsioonide vahel.

• Eelistage kloorivabalt toodetud paberit. Selline paber kannab lühendit TCF (i.k. Total Chlorine Free).

• Eelistage säästvalt majandatud metsadest pärit puidust toodetud sertifikaadiga paberit. Selline paber kannab pakendil lühendit FSC (Forest Stewardship Council).

• Eelistage taaskasutatud paberist toodetud paberit. Nii jätate puud kasvama.

• Printige vaid hädavajalikke dokumente. Loobuge harjumusest printida välja kõik e-kirjad ja infomaterjalid. Kui printimine on möödapääsmatu, siis printige paberi mõlemale poolele.

• Kasutage dokumentide printimise eelset vaatlemist. Printige dokumente alles siis, kui olete nende korrektsuses kindel. Enne printimist vormindage dokumendid selliselt, et viimased read ei satuks järgmisele lehele ning lugege tekst hoolikalt läbi – nii väldite võimalikke vigu ja sama asja mitmekordset printimist.

• Kasutage tuvastavat printerit ja koopiamasinat. Kui paberikulu on suures kontoris väga suureks probleemiks, võtke kasutusele printerid ja koopiamasinad, mis tuvastavad kasutaja. Juba teadmine, et iga prinditud dokument on jälgitav, distsiplineerib töötajaid.

• Tekitage ühiste juhendmaterjalide kogu. Ettevõttes ei pea igal töötajal olema isiklikku kogu kõikidest soovituslikust raamatutest, infomaterjalidest ja juhenditest. Piisab raamaturiiulist, kust leiab üles kõik vajaminevad raamatud ning juhendid.

• Tellige kontorisse vaid neid ajakirju ja ajalehti, mida te tegelikult ka vajate. Niisama pole mõtet lasta otsekorraldusel joosta! Läbi mõtlemata otsekorraldused on lisaks paberikulule ka rahakulukad.

• Koosolekuid korraldades eelistage tavalist tahvlit pabertahvlile. Milleks raisata paberit, kui kogu oluline info on võimalik säilitada ja koosoleku osalistele saata ka ühise memokirja või veebipõhise infomaterjalina.

• Viige kontoris sisse reegel, et prinditakse ja koopiaid tehakse reeglina kahepoolsetena. Nii võite saavutada kuni 50% paberisäästu.

• Kui printer või paljundusmasin ei võimalda kahepoolset trükkimist, kasutage kontorisisesteks väljatrükkideks nn musta paberit ehk siis paberit, mille ühte poolt on juba kasutatud, kuid mille teine pool on kasutamata jäänud. Nn musta paberi kasutamine on populaarne raamatupidajate seas, kes peavad paratamatult palju trükkima. Samuti saab nn musta paberit kasutada edukalt ka märkmepaberina.

• Kontorisse trükiste ja visiitkaartide tellimisel eelistage keskkonnasõbralikku teenust pakkuvat ettevõtet (nt Ecoprint). Uurige trükifirmalt, mida saavad nemad teha, et teie tellitud toode oleks keskkonnahoidlikum.

• Arhiveerimisel tõstke dokumendid registraatoritest pappkaustadesse, nii saad PVC materjalist registraatoreid mitmeid aastaid kasutada. PVC registraatorite pikaealisus õigustab teatud määral nende eelistamist näiteks papist kaantega registraatorite kasutamisele.

• Eelistage tualettpaberit, mis on kas toodetud Eestis, toodetud puidujäätmetest ja/või taaskasutatud paberist, mille paberikihte ei ole omavahel kokku liimitud.

• Eelistage digiallkirjastatud dokumente. Digitaal-allkirjaga saadetav elektrooniline kiri on võrdväärne ametliku kirjaga, kuid selle elektroonilisel kättetoimetamisel välditakse paberi-, transpordi- ja ajakulu.

• Paluge teenuseosutajatel igakuised arved elektrooniliselt saata hoides seega arve kättetoimetamise paberi-, transpordi ja ajakulu kokku.

• Vahetage paberist taskurätid ja kätekuivatuse rätikud välja. Paberitööstus on number üks puhta vee tarbija ja metsade vähenemise põhjustaja. Nende asemel võtke kasutusele riidest taskurätid ja köögirätikud, ka kontoris. Pole raske tekitada töötajatele isiklikud käterätikud ja paluda neil hoolitseda nende puhtuse eest!

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab bioneer.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700