2. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranide TOP: Alexander pakub maitseretke läbi põhjala köögi

Eesti parim restoran on Alexander. Esikohal on ta minu väikeses edetabelis, mida oma restoranilugude juures pean, ja samale järeldusele jõudis Eesti restoranide hindamiskonkursi tulemusena ka ühendus Eesti Maitsed.

Alexander on parim juba kolmandat korda järjest, teine on tänavu Tchaikovsky ja kolmas Kaberneemes asuv OKO. Esikümnesse mahuvad veel Chedi (4.), Põhjaka (5.), Leib (6.), Moon (7.), Neh (8.), Bordoo (9.) ja Ribe (10.). Kogu nimekirja saab näha aadressil www.eestimaitsed.com.

Selle aasta restoranikonkursi juhtmõte oli “Enam lihtsaid ja puhtaid maitseid, vähem visuaalselt atraktiivseid kunstiteoseid taldrikul”. Sinnapoole on asjad tõepoolest ka arenenud.

Edu taga omanäolisus. Söögikohti on Eestis 1200, nii et viiekümne hulka jõudmine on iseenesest kõva sõna.

Ainult nagu igasugune pingerida on ka see mõneti ühekülgne: etteotsa – olgu siis esimese kümne, kahekümne või viiekümne hulka – ei satu mitte ainult need, kes kindlasti on teistest paremad, vaid pigem sellised, kes teistest eristuvad, on originaalsed, tekitavad emotsioone ja on aktuaalsed.

Vana hea Gloria oma 30. kohaga pole mingil juhul varasemast viletsam, aga ta pole praegu lihtsalt in.

Eesotsas unistuste püüdjad. Üritades esimest kümmet mingi ühisnimetaja alla panna, avastasin, et kõikide nende eesotsas on tugevad persoonid, omamoodi visionäärid, kaugeid sihte seavad inimesed, kes paistavad silma loomingulisuse, piiride kompamise ja auahnusega.

Asjatundjate ühistööna valminud pingereaga pole põhjust mitte nõustuda, aga oma lemmikud mul kümne hulgas muidugi on.

Esiteks ikka Alexander ja tema maitseretk läbi põhjala köögi. Alexandri menüü on üles ehitatud nagu kunstiteos: sissejuhatus, teemaarendus, kulminatsioon ja sealt tasakesi maa peale tagasi. Inspiratsiooni ja maitseid kogutakse saartelt, rannakarjamaadelt ja Pädaste pargist, tippveinide valikut rikastab kohalik kasepuskar.

Teenindus algab parklasse vastu tulemisest, söögisaali jõudmisel tunnen end juba kuningliku äravalituna. Oma erilise atmosfääriga ei eristu Alexander mitte ainult ülejäänud restoranidest, vaid kogu Eesti elust – justkui kulinaarhumanistlik oaas karmis idaeuroopalikus õhustikus.

Tchaikovsky oma erilise miljöö ja tasakaaluka menüüga on Alexandril kohe-kohe kannul. Söögisaalis valitseb imeliselt kaunis ja harmooniline atmosfäär, kus menüü, joogid, sisekujundus ja teenindus moodustavad läbitunnetatud terviku.

Kellele meeldib klassikaline Vene-Prantsuse köök, volditud salvrätikud (oo, need luigekaelad!) ja lauahõbe, sellele meeldib ka Tchaikovsky.

Peakokk teeb kulinaarset täppistööd, balansseerides erakordse osavusega traditsioonide ja loomevabaduse vahel.

Parim tooraine tuleb oma aiast. Hinnataseme tõttu külastab enamik inimesi kaht esimest restorani siiski vaid eriliste sündmuste korral. Seevastu Põhjakasse, Mooni ja Leiba lähen ise ja juhatan sõpru kerge südamega. Seda isegi siis, kui peale südame ka rahakott kergevõitu juhtub olema. Nende tugevused on aus toit ja isikupära.

Hinnatase nagu Helsingis. Põhjaka tomatisupp, Leiva musta leiva brüleekreem ja Mooni lõhekulebjaaka on unustamatud, aga sama oluline või olulisemgi on sealne helge, rõõmus ja sõbralik õhkkond: ma pole klient, keda teenindatakse, vaid oodatud ja lahkelt vastu võetud külaline.

Leib särab just suvel, kui tipptasemel sööki, jooki ja teenindust täiendab üks vanalinna kaunimaid aedu. Muide, oma aed on ka Põhjakal ja Moonil, aga neil on tegu tarbe-, mitte iluaiaga: parimatele kõlbab vaid parim ja kuidas seda muidu ikka saab, kui tuleb ise kasvatada.

Kelle jaoks mängu ilu maised tegurid üles kaalub, selle koht on Bordoo, mille peakokk erakordse osavusega kulinaarsete täppide ja triipudega žongleerib.

Teise maailma viib ka Chedi, modernse Aasia köögi esindaja. Ainult jälle tingimusel, et rahakott vastu peab. Hinnatase on sama kui Helsingis, kinnitasid Soome ajakirjanikud, kellega ma lõunat jagasin.

RESTORANIDE TOP 10

Heidi Vihma hinnang viimase kahe aasta külastuste põhjal

1. ALEXANDER, Muhumaa, Pädaste, punkte kokku 30

2. Ö, Mere pst 6e, Tallinn, punkte kokku 30

3. LA BOTTEGA, Vene 4, Tallinn, punkte kokku 30

4. PÕHJAKA, Mäeküla küla, Paide vald, punkte kokku 30

5. RIBE, Vene 7, Tallinn, punkte kokku 29

6. NEH, Lootsi 4, Tallinn, punkte kokku 29

7. MUHU KALAKOHVIK, Muhumaa, punkte kokku 29

8. MOON, Võrgu 3, Tallinn, punkte kokku 29

9. HÕBEKALA, Kõrgessaare vald, Hiiumaa, punkte kokku 28

10. TRUFFE, Raekoja plats 16, Tartu, punkte kokku 28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700