7. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Kuhu on kadunud saialõhn Maiasmokast?

Maiasmoka aknalt võib lugeda, et tegu on kohtumispaigaga aastast 1864, ettekandjate põlledele on tikitud aga veelgi varajasem aastaarv – 1806. Just siis avati praeguses kohvikuruumis esimene pagaritöökoda, kust nüüdseks on saiade lõhn kahjuks kadunud.

Selle maja kuulsaim kohvikupidaja on olnud Georg Stude, kes oma martsipanimaiustega isegi Vene tsaari õukonda varustas. Kuulsa magusameistri portree on vitriinis Kalevi kommikarpide vahele ka praegu välja pandud. Ainult et nukker tundub härra Stude sel fotol olevat.

 

Jah, Maiasmokal on väärikas ajalugu ja linna kauneim interjöör – see olevat juba terve sajandi samasugusena püsinud -, aga kuhu on kadunud värskete saiade lõhn? Vitriin on ju pagari- ja kondiitritooteid täis, näha võib pirukaid, saiakesi,

stritsleid, kooke, küpsiseid...

Pirukalõhnatu pagariäri

Teatavasti ajavad ainult värsked küpsetised oma lõhnadega meeled elevile, aga selleks ajaks, kui mina Maiasmokka jõudsin, olid pirukad juba üpriski kõvaks läinud. Lehttaina-kilupirukas oli kaotanud lehelisuse. Värskus oli kadunud ka täidiseks paigutatud kilufileest ja poolikust keedumunast. Järgmisel päeval olid vitriinis uued pirukad – kapsa, liha ja tuunikalaga –, aga erilist värskust polnud neilgi. Pealegi oli neis saia palju-palju rohkem kui täidist.

Niisuguseid pirukaid võib osta kilekotti pakituna säästupoest, kuid punaste sametdiivanite, maalitud klaaslae ja peegelseintega kohvitoas ootasime midagi paremat.

Maitseid otsides täiendasime valikut tuunikalasalati (kohviku ainus mittetainatoode), puuviljakoogi ja eklääriga. Letitöötaja paigutas iga piruka ja koogi eraldi taldrikule, nii et nende lauale mahutamisega oli tükk tegemist. Kaks sööjat, neli pirukat ja kaks kooki, salat, tee ja kohv – väike lauake oli tihkelt kaetud. Selle hoolimata jäi maitseid väheks. Kohv ja tee olid ainsad, millega võis leppida.

Muuseumi moodi kohvik

Maiasmokk meenutab üha enam muuseumi. Mitte ainult interjöör, vaid ka saiad-pirukad ja isegi külastajad pärineksid justkui minevikust. Valdav osa publikust kuulub vanemasse generatsiooni: õlasallidega vanaprouad, sekka mõni hilises pensionipõlves härrasmeeski. Kohalike tavakundede kõrval leidub hulganisti turiste, aga ka need on pigem väärikas eas.

Huvitav, mida pakuti Stude pagariäris? Helsingi üks vanemaid kohvikuid, Bulevardi tänaval asuv Ekberg, mis pärineb aastast 1852, on juba sada aastat hoidnud menüüs ühesuguseid Šampanjakorgi-nimelisi mahlakaid saiakesi. Kindlasti olid ka Studel oma hittküpsetised. Kuhu on need kadunud? Kuhu on jäänud tõelised võiga tehtud võisaiad ja eklääride võikreem? Kuhu on lehttainas oma lehed kaotanud? Ainulaadne ja imeilus sisustus vääriks kondiitrikunsti parimaid palasid, aromaatseid kohvisid ja valitud veine.

Kas sellepärast, et külastajaid ei jätku, või mingil muul põhjusel on kohvikuakendele sätitud kaks kuju. Ühel aknal istub naine, kelle ees laual on ootel kaks kohvitassi, teisel mees, käes kommikarp, tõenäoselt kingitus daamile. Üksildased mõlemad, ootavad ja ootavad, aga kokku ei saa. Vähemalt jõulukuuks võiks need kaks ühe laua taha kokku tõsta, ikkagi “kohtumispaik aastast 1864”.

Maiasmokk

Aadress: Pikk 16 / Pühavaimu 1, Tallinn

Telefon: 646 4079

Avatud: E–R 8–22, L 9–22, P 9–21

Punkte kokku: 17

TOIT

10/3

TEENINDUS

10/4

INTERJÖÖR

10/10

PÕHIROOGADE HINNAD:

0,79–2,99 eurot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700