9. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Saltis saab kogeda tõelist gastronoomilist tulevärki

Salt osutus viimase aja kõigi aegade suurimaks restoraniüllatuseks. See kümmekonna lauaga keldribistroo sellist gastronoomilist tulevärki, mis nii mõnegi tuntud tegija üle trumpab.

Hooletu kergusega sisustatud söögikoht võiks asuda suvalises Euroopa suurlinnas, näiteks Londonis või Kopenhaagenis. Silma ei jää midagi, millel vaid meeleolu loomise eesmärk oleks. On lauad, toolid, köök, puhvet, kokaraamatud, tahvel lõunapakkumistega jm söögikoha funktsioneerimiseks vajalik kraam.

Lihtne, ilus, kvaliteetne

Esimene pool väiksest ruumist on töine: avatud köök, baarilaud koos kohvimasina ja kassaga ning paar-kolm lauda. Nii et sööd oma risotot ja samal ajal saad kokaga selle tegemise üksikasju arutada. Tagumine osa on intiimsem ja võimaldab rohkem omaette olla. Seega on Salt sobilik nii nautlejatele, käehoidjatele kui ka asjalike kohtumiste korraldajatele.

Euroopalik hõng

Ent euroopalik pole ainult sisekujundus, vaid ka lahtiolekupoliitika: lõuna on kaheteistkümnest kaheni, õhtusöögiks avatakse Salt kell viis. Laupäeval ollakse lahti ainult õhtupoolikul, pühapäeval ja esmaspäeval üldse mitte.

Ideena tundub see suurepärane, kuid selle järgmisega tundus alustaval söögikohal raskusi olevat: kedagi ukselt tagasi ei saadetud, ka kell kaks saabunud külalised said oma kohvi ja koogi.

Aga nüüd peamise ehk toitude juurde. Päevapakkumises olnud pardisalat oli lihtne, kuid paljutõotav: liha parajalt küps, salat kenasti maitsestatud, väikesed rosmariinised ja kergelt grillitud tomatid andsid viimase lihvi.

Grillitud puravikud tellisime perenaise soovitusel – olla meie metsade viimased. Õrna tekstuuri ja mõõduka ricotta-lisandiga roog oli lihtne, samas meisterlik ja materjalitundlik.

Loomulikult kiitsin seeni, need olid imehead. Seepeale soovitas perenaine tungivalt proovida ka risotot, mis sama seenemehe korilusvaraga tehtud – kui tervet ei jõua, siis kas või pool. Ja tõesti, sellest roast oleks olnud kahju ilma jääda. Tegemist oli tõelise risotoga, mis algas korraliku puljongi keetmisest ja lõppes väikese särava kukeseenega, mis seda saavutust kroonis.

Ehe ja südamlik teenindus

Pearoogadeks võtsime kaks äärmust: peaaegu ööpäeva ahjus olnud põdrahautise ning grillitud kaheksajala petersellivõi ja keedukartulitega. Kaheksajalg oli korralik

elukas, mitte mõni beebi: jämedad kombitsad, tihe tekstuur ja võimukas maitse. Korraga tulid meelde kõik mu Kreeka ja Portugali reisid.

Kui kaheksajala ilu ja võlu võti peitub kiires kuumuses, siis põdrale tuleb pikk potisolek ainult kasuks, Salti kokk ja kannatlikkus olid osanud sellest maksimumi välja võtta.

Esimesel korral olid portsjonid suured, jõu piiril, aga teiseks külastuskorraks oli põdrahautis mõnevõrra kokku tõmbunud. Kuigi maitse oli endiselt jõuline, jäi kogus suure mehe suure isu jaoks tillukeseks. Tõsi küll, puudujäägi parandas erakordselt hästi maitsev ja lennukas šokolaadikook.

Ei olnud nii, et üks asi maitses rohkem ja teine vähem, iga käik oli rõõmus üllatus, nii et esialgsest kergest ja kiirest lõunast sai pikk ja põhjalik sööming. Erilise tänu annan edasi perenaisele, kes oli oma koha eest südamega väljas, soovitas ja hoolitses.

SALT

Aadress: Vase 14/Fahelmanni 15, Tallinn

Telefon: 518 8510

Avatud: E–R 12–14, 17–22.30; L 17–22.30

Punkte kokku: 28

TOIT

9/10

TEENINDUS

10/10

INTERJÖÖR

9/10

PÕHIROOGADE HINNAD: 11–16 €, lõuna 5,50–6 €

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700