18. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tervisetõendi puudumine peatab sõiduki juhtimisõiguse

19.veebruarist hakkab kehtima liiklusseaduse muudatus, mis kohustab sõidukijuhti omama kehtivat tervisetõendit, vastasel juhul tema juhtimisõigus peatub ka siis, kui juhiload on kehtivad.

Eriti karmilt võib tervisetõendi puudumine kätte maksta siis, kui juht põhjustab avarii. Lisaks juhtimisõiguse puudumisega kaasnevale rahatrahvile jääb juht ilma ka kindlustushüvitisest, kirjutab whatcar.ee.

Paljud autojuhid ei oma õrna aimugi, kui kaua tema tervisetõend kehtib. Seda saab kontrollida ARK veebis. Tõsi, kella poole kahese seisuga oli ARK veebis teade: "teenus on ajutiselt peatatud kuni 16.00 18.01.2013".

Reeglina on inimesed vahetanud viimastel aastatel oma vanad juhiload uute vastu, sellega on kaasnenud kohustus käia ka tervisekontrollis. Kui kontrollis ei avastata tõsiseid tervisehäireid, kirjutatakse tervisetõend välja kümneks aastaks ehk samaks perioodiks, kui kehtivad juhiload.

Kui inimesel on tervisekontrollis avastatud mingi potentsiaalne tervisehäire, võib arstlik kontroll kirjutada tõendi välja ka lühemaks ajaks ja sellisel juhul tasub tingimata oma tervisetõendi kehtivusaeg üle kontrollida. Samuti peavad inimesed, kellel on vanust 65 või enam ning üle 50aastased elukutselised autojuhid käima tervisekontrollis iga viie aasta tagant.

Alates homsest hakkavad kehtima veel mitmed teisedki liiklusseaduse punktid. Näiteks muutus vanus alammäär A- ja D-kategooria juhtidele, milleks saab 24 eluaastat. Samuti kehtivad edaspidi C-, D-kategooria ja nende alamkategooriate juhiload vaid viis aastat.

Muudatustest saab lähemalt lugeda maanteeameti kodulehelt.

Autor: Tiive Murdoja, Indrek Kald

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700