Autor: Tiive Murdoja • 25. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkuseaja kokkulepped

Tööandja küsib, kas tal on õigus keelduda töötajale puhkuse andmisest osana, kui see lõpeb enne graafikujärgsete puhkepäevade algust, sest need on nagunii töötaja vaba aeg? Kas puhkus peab alati lõppema nädalavahetusega? Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal.

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal:

Töölepingu seaduse (TLS) § 68 lg 5 alusel tuleb põhipuhkus kasutada kalendriaasta jooksul ja põhipuhkust antakse osadena üksnes poolte kokkuleppel. Vähemalt 14 kalendripäeva puhkust peab töötaja kasutama järjest. Tööandjal on õigus keelduda põhipuhkuse jagamisest lühemaks kui seitsmepäevaseks osaks.

TLS § 69 kohaselt on tööandjal õigus koostada aasta esimese kvartali, so märtsikuu lõpuks puhkuste ajakava, mis on pooltele kohustuslik. Töötajal on õigus ajakavasse märkimata puhkust kasutada kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis (nt ka e-kiri, faks) sellest ette teatades 14 kalendripäeva.

TLS § 19 p 1 sätestab, et töötajal on õigus keelduda töö tegemisest puhkuse kasutamise ajal.

Seega kui pooled on kokku leppinud puhkuse kasutamises osadena, kuid kõne all olevat puhkuseosa polnud puhkuste ajakavas ja töötaja teatab tööandjale selle osa kasutamisest ette 14 kalendripäeva, siis ei saa tööandja eelpool toodud põhjendusega puhkuse andmisest keelduda. Seadus ei keela puhkuse kasutamist tööst vabal ajal. Puhkust kasutatakse kalendripäevades ja puhkuseaja hulka jääb tavaliselt ka iganädalane puhkeaeg (eelduslikult laupäev ja pühapäev), mis on samuti töötajale tööst vaba aeg.

Loe lisaks tööõiguse teemadel SIIT

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700