19. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Alatskivi mõisarestoran väärib külastamist

Vaatamata keskpärastele maitseelamustele soovitab Puhkepäeva toidukriitik Heidi Vihma Alatskivi uusvana ehitist oma silmaga kindlasti vaatama minna.

Isegi kui museaalne sisu mõnevõrra hõredaks jääb, on tegemist kauni hoonega, mis väärib külastamist. Ka restorani ruumid on kaunid, ainult nende sisu on justkui fokuseerimata.

Ruumide järgi võiks eeldada, et tegemist on mõisarestoraniga, seda kontseptsiooni toetavad ka hinnad. Menüü aga oleks justkui külameeste ja mõisateenijate kokku pandud: midagi Köögi-Katalt, midagi aidamehelt, opmanilt, kärnerilt, popsilt ja moonakalt. Isegi kuri kubjas on “Kurja kupja pihviga” oma panuse andnud.

Lahjad ja maitsetud toidud

Restorani kodulehekülje järgi on restorani menüüd mõjutanud Eesti, Saksa ja Šoti köök. Viimane tõenäoselt küll vaid selle pärast, et loss meenutavat arhitektuuriliselt ühte Šotimaa kuninglikku lossi.

Šotlased pole menüüsse peale tilga viski küll midagi andnud, küll aga on ohtralt viiteid Vene köögile ja kuidas võikski ajaloolises Eesti -Vene segaasustusega piirkonnas teisiti olla? Vene köögi esindusisikuteks on kohalikud külamehed Feofan ja Feodor, ühelt on menüüsse võetud kalaleem, teiselt kohakala.

Feofani kalaleem oli puhas petukaup, ma ei suuda uskuda, et üks kohalik kalamees sellisel lahjal leemel oma nime lubab kasutada, nii et on alust arvata, et Feofani näol on tegu fiktsiooniga.

Olen Kallaste karakatitsal saanud kohalike Feofanide ja Feodorite järvekaldal keedetud kalasuppi – see oli latikat nii tihkelt täis, et pane või lusikas püsti seisma. Lossileemekeses ujusid ringi aga vaid mõned üksikud lõhe-forellitükikesed ja kaks(!) poolesentimeetrist valge kala raasukest. Oleksin ma Feofan, häbeneksin oma nime lörtsimise pärast silmad peast.

Feodoril oli paremini läinud. Tema kohakala oli saanud tihke tainakatte, mis hoidis seda mugava moel kuivamast, kuid praadimisõli päevalilleõlised toonid kippusid varjutama kohakala õrna maitset. Ilmselgelt oli järgitud Feofani õpetust kasutada “poslamaslat”, kuid härrasrahva ruumides mõjus see ikkagi ootamatult. Praekala juurde pakutud kartulid olid aga maitsvad ja rustikaalsele köögile omaselt oli neid palju. Ohtralt oli ka majoneesikastet.

Vaatamist väärt hoone

Nii nagu kalasupp ei saanud järveäärse Feofani väljamõeldud olla, polnud ka “Jäägri kehakinnitusel” ehk pardifileel jäägriga midagi pistmist – see polnud metspart, vaid tavaline farmilinnuke. Pardifilee juhtmaitseks oli suits – see oli nii tugevalt suitsune, et meenutas juba sinki, ja oleks sel moel vajanud tugevamaid kaaslasi kui keedetud lillkapsas, mais, kartulipuder ja mesine apelsini-küüslaugukaste.

Lõunasöök lõppes võimsalt: šotlase üllatusmagustoit – punased sibulad karamellistatud suhkru ja viskiga – oli fantastiline roog, millel küll Peipsiveere päritolu palju ilmsem kui Šotimaa oma. Aga üllatus jäägu igaühe enda avastada.

Vaatamata keskpärastele maitseelamustele soovitan Alatskivi uusvana ehitist oma silmaga vaatama minna. Iga söögikoht, mis kaugemal kui kümmekond kilomeetrit linnast julgeb uksed lahti teha, väärib juba ainuüksi oma olemasolu pärast külastamist.

Alatskivi lossi restoran

Aadress: Alatskivi, Tartumaa

Telefon: 53 032 485

Avatud: P–N 12–18, R–L 12–21

Punkte kokku: 20

TOIT

10/6

TEENINDUS

10/4

INTERJÖÖR

10/10

PÕHIROOGADE HINNAD: 10,20–26,10 eurot

Vaata kõiki restoraniteste siit.

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700