30. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Google’i kasutamise ABC

Google on paljudele saanud igapäevaseks töövahendiks, mis aitab vajalikku infot leida. Huvitavaid märksõnu oskab otsingumootorisse toksida igaüks, kuid vähesed teavad, et otsingumootor leiab ka pilte ja videosid või on väga kärme valuutakalkulaator.

1. PILDI- JA VIDEOOTSINGU kasutamiseks tuleb Google’i avalehel klikkida üleval asuvas menüüs vastavale lingile või kasutada vastavaid veebiaadresse: http://images.google.com/ või http://video.google.com.

2. GOOGLE’IT SAAB KASUTADA SÕNARAAMATUNA, leidmaks sõnade definitsioone. Lisaks sellele on võimalik tõlkida paljude erinevate keelte vahel: http://translate.google.com.

3. HTTP://MAPS.GOOGLE.COM leiab kaardil kõik olulise, koostab marsruudi ja ütleb aja, mis kulub tee läbimiseks, ja kui palju tavalise sõiduautoga selle maa läbimine maksab. Google oskab öelda ka kohalikku aega ja sisestades otsinguribale lennu numbri ja lennukompanii, näidatakse selle lennu saabumis- ja lahkumisaega.

4. KUI OTSID KINDLAT SÕNADE JÄRJESTUST, nagu eesja perekonnanime, siis pane need jutumärkidesse. Otsides nime Jaan Tamm ilma jutumärkideta, võib viia veebilehtedeni, mis sisaldavad nimesid, nagu Jaan Kask ja Tiina Tamm.

5. GOOGLE EEMALDAB tavaotsingust paljud väga tavalised ingliskeelsed sõnad – nagu the, I, then jt. Need sõnad saab otsingusse sisse jätta jutumärkide

abil – “the love boat”.

6. PALJUDEL VEEBILEHTEDEL oma otsing puudub või need otsingud ei anna soovitud tulemust. Sellisel juhul on võimalik Google’i otsingu kaudu kasutada fraasi “site:veebilehe aadress” ning lisada juurde otsitav sõna. Näiteks otsides ap3.ee lehelt infot maksude kohta, võib Google’isse sisestada “site:ap3.ee maksud”. Google otsingu tulemus näitab ainult ap3.ee veebilehe lehti, kus on sõna maksud.

7. OTSIDES KONKREETSET DOKUMENDI TÜÜPI, võib kasutada “filetype:veebileht”. Näiteks otsides PDF dokumenti, mis sisaldaks fraasi “deklaratsioon”, võib kasutada “filetype: pdf “deklaratsioon””.

8. KUI SOOVID, ET OTSINGUTULEMUSED KINDLASTI teatud sõnu sisaldaksid, siis võib kasutada + märki, ning kui on soov, et kindlasti mingit sõna otsingutulemustes ei sisalduks, siis – märki. Näiteks otsides salsa retsepti, võid proovida “salsa +recipe”. Kui soovid, et otsingutulemused ei sisaldaks infot salsa kui tantsu kohta, siis kasuta “salsa-dance”.

Otsides veebilehti, mis sisaldavad sinu otsitud sõnale sarnast väljendit, siis tasub proovida “~” märki. Näiteks otsides ~nutrition ~information McDonald’s toob välja lehed, mis sisaldavad sõnu “info, food, facts, and protein”.

Eelpool pakutud võimalusi võib kasutada korraga, mis aitab otsingutulemusi veelgi kitsendada. Näiteks otsides konkreetset infot, aga soovides välistada mõnda veebilehte, siis võib kasutada sõnu järgmiselt: ~nutrition McDonaldssite:mcdonalds.com

9. AEG-AJALT VÕIB JUHTUDA, et me ei tea täpset fraasi, vaid oleme kindlad vaid osa sõnade fraasis või lauses esinemises.

Asendades * (tärniga) fraasis või lauses sõna, leitakse otsingus lehekülgi, mis sisaldavad järjekorras jutumärkide vahel olevaid sõnu ning tärni asemel võib esineda suvaline sõna või ka mitu sõna.

10. OTSINGUKRITEERIUMIS võib vaja minna erinevaid sõnu või fraase, samas võib juhtuda, et ühe otsingu ajal oleks vaja kombineerida mitut fraasi. Sellel juhul tuleb meil appi OR.

Kui otsingusõna sisestamisel pole vahet, kas see on kirjutatud SUURTE TÄHTEDEGA, väikestega või sUvaLiSelt kOmbineeRiDEs – tulemus oleks sama, siis operaator OR tuleb kindlasti kirjutada suurte tähtedega.

Näide ORi kasutamisest, juhul kui me otsime veeblilehti, mis sisaldaksid kas fraasi “päike paistab taevas” või “päike ei paista taevas”.

Google ei tee vahet sõnade alguses oleval suurel või väiksel tähel ehk siis info otsimine äripäeva kohta annab sama tulemuse, kui otsida infot Äripäeva kohta. Samuti ignoreerib Google kirjavahemärke.

11. IGA OTSINGUKASTI trükitud sõna mõjutab otsingutulemust, seega katsu olla võimalikult täpne. Näiteks selle asemel, et otsida fraasi “tahan teha oma firmat” tasub otsida “ettevõtte loomine.”

12. KUI OTSID SAIDILE või lehele viitavaid hüperlinke, siis kasuta otsingut link:elupilvepiiril.wordpress.com.

13. KUI ON VAJA MIDAGI DEFINEERIDA, siis “define” on hea soovitus. Otsib paljudest allikatest sõna või fraasi definitsiooni. Näiteks define: mp3

Ilmainfo otsing. weather:Tallinn

Otsib infot filmi kohta: Näiteks movie: Armaggedon

14. GOOGLE’I KALKULAATOR võimaldab lisaks matemaatilistele tehetele ka konverteerida erinevate mõõtühikute vahel.

9^2 – võtab üheksa astmesse kaks

20% of 150 – leiab 20% 150st

Kasutada saab ka trigonomeetrilisi funktsioone: sin(pi/3), tan(45 degrees)

15. VALUUTA KONVERTEERIMINE Google’i abil.

3.5 USD in GBP

currency of Brazil in Malaysian money

2.2 USD per gallon in INR per litre

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700