9. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sobivad taimed võib büroosse ja sündmustele laenutada

Ettevõtte kliendiürituste ja firma teenindusruumide kaunistamiseks pakuvad paljud firmad võimalust taimi paarist päevast kuni mitme kuuni üürida, kirjutab Äripäeva erileht Aiandus.

Üle Eesti 19 lillekauplust ja Tartus Aianduskeskust pidava OÜ Jardin arendusjuhi Kaisa Ilvese sõnul on nende firmast võimalik laenutada nii rohelisi toataimi, nagu näiteks draakonipuid, ahtalehelisi viigipuid, kummipuid, palme ja kaktuselisi, kui ka välishaljastuseks mõeldud istikuid – erinevaid elupuu vorme, pukspuid ja küpresse.

Samuti on valikus ümbrispotid, mis sobivad üüritavate taimede ja konkreetse ürituse-haljastusega. Lühiajalise elueaga õitsvaid taimi OÜ Jardin ei laenuta. Neid on klientidel Ilvese sõnul võimalik juurde osta, et haljastust dekoratiivsemaks muuta. “Üürimisel lähtutakse eelkõige otstarbest, milleks on enamasti taimede dekoratiivsus ja vastupidavus,” lausus ta.

Üüriaeg paarist päevast mõne kuuni

Suvel, kui taimede laenutamine eriti populaarne on, tasub oma soovist firmadele võimalikult vara teada anda, et sobivad taimed-puud oleks õigel ajal ikka saadaval, soovitas Taimekuller OÜ üks omanikke Egle Kann. “Kui tegu on näiteks mõne suvise suurüritusega, kus on haljastusest loodud konkreetne visioon, tuleks taimede üürimist planeerida hiljemalt aiandushooaja alguses, st aprilli lõpus, mai esimeses pooles või isegi varem, et valik oleks mitmekesine.

Väikeste tellimuste korral on võimalik luua paindlike lahendusi ka kiirete päringute korral,” lisas Ilves. Lihtsam on talvisel ajal – siis on nõudlus väike ning operatiivselt saab üürida näiteks suuri toataimi.

Sõltuvalt firmast on võimalik taimi laenutada paarist päevast mõne kuuni. “Pakume taimede lühiajalise üürimise teenust – maksimaalselt 5–7 päeva. Enamasti üüritakse taimi 3–4 päevaks,” sõnas Kann.

Kel on aga tahtmist näiteks palmipuudega oma aeda kogu suve vältel kaunistada, saab neid laenutada varakevadest hilissügiseni firmast Minulilled OÜ.

Kliendilt oodatakse heaperemehelikkust

Üürihinna määrab taime suurus, samuti see, kas on vaja taim kohale transportida. Üldine reegel on, et taime ööpäevane üürihind on 30% taime müügihinnast. Sellele lisandub tagatisraha, mis on enamasti võrdne taime müügihinnaga.

“Meie üürihinnad varieeruvad 5% ja 30% vahel taime müügihinnast päevas. Kuna klient vastutab laenutamise ajal taime elujõulisuse eest ehk tagasi peab jõudma taim samas seisundis, nagu ta lahkudes oli, siis pikaks ajaks, näiteks hooajalise haljastuse korral, soovitame taimed siiski päriseks soetada. Nii on mõlema osapoole jaoks otstarbekas,” ütles Ilves.

Kui taim on ürituse käigus – olgu selleks siis pulm, juubel või firmaüritus – kahju saanud, siis olenevalt vigastuse suurusest kompenseerib Egle Kannu sõnul klient kahju tagatisrahast. “Kui vigastus on nii suur, et Taimekuller OÜ taime enam üürida või müüa ei saa, siis tagatisraha ei tagastata,” selgitas ta firma poliitikat.

Seega oodatakse laenutajatelt, et taimi koheldaks heaperemehelikult. “Taim on elusasi. Seega peab ta tagastamisel olema sama korralik kui siis, kui ta laenutusse läks – kastetud ja vigastusteta,” toonitas Kann.

Oluline läbi mõelda taimede üürimise eesmärk

Spetsialistide sõnul tuleks taimede laenutamise eel kindlasti läbi mõelda, miks seda tehakse. Kas soovitakse ruumidesse üldiselt rohelust juurde tuua või eeldab sündmus konkreetset temaatikat-kujundust, näiteks rannapidu palmipuid.

Et tulemus oleks kõiki rahuldav, selleks tasub taimed aianduskeskuses või taimeaias enne ürituse toimumist üle vaadata. See võimaldab vajadusel olemasolevat visiooni haljastusest täiustada. “Et lõpptulemus oleks ootuspärane, aitab kindlasti kaasa eelnev ruumiline planeerimine. Äärmiselt oluline on enne üürimist välja selgitada, kes ja kuidas taimede eest hoolt kannab. Nii saab vajadusel teha valiku vähenõudlike taimede kasuks,” soovitas Ilves. Samuti on tähtis mõelda läbi taimede transport.

Plaani varakult

MÕTLE LÄBI taimede üürimise otstarve. Kas vajad taimi juubeli, pulma või firmapeo jaoks ja kui pikaks ajaks?

SELGITA VÄLJA, MILLIST haljastust üritusel näha soovid või palu spetsialisti abi ürituse jaoks sobivate taimede valimisel. Kindlasti aitab eelnev ruumiline planeerimine.

MÕTLE, KAS JA MILLISEID ümbrispotte vajad, et need ürituse-haljastusega haakuksid.

ANNA ÜÜRISOOVIST firmadele võimalikult vara teada, et sobivad taimed-puud oleks õigel ajal ikka saadaval.

OTSUSTA, KUIDAS taimi transporditakse – kuidas need üürifirmast üritusele ja sealt tagasi jõuavad.

MÄÄRA INIMENE, KES taimede eest hoolt kannab ja nende heaolu eest vastutab.

Autor: Signe Sillasoo, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700