11. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TOP 10: tervistavad toataimed kontoris

Igapäevaselt ümbritsevad meid siseruumides erinevad toksilised ained. Neid eraldub paratamatult värvidest, kodukeemiast, tekstiilist, kütteelementidest, plastikust jne. Kontorites kimbutavad veel teisedki mured - paljude arvutite tõttu tekib õhku staatiline elekter ning paljude inimeste ühes ruumis viibimine viib alla ka õhukvaliteedi. Abiks on õhku puhastavad ja niisutavad taimed.

Kuidas taimed õhku puhastavad?

Taimed imevad õhusaaste endasse lehtede pinnal olevate mikroskoopiliste aukude ehk õhupilude kaudu. Kuna taime lehtede kaudu toimub pidev vee aurumine, siis tekib selle tagajärjel konvektsioonliikumine, mis viib õhusaasteosakesed taime juurtesse, kus juuremikroobid lagundavad need taimele ja teistele mikroobidele sobivaks toiduks. Taimed ”söövad” meie hingamisõhust kahjulikud ained ära. Mida kuivem on õhk ruumis, seda rohkem levib selles ka mikrobaktereid.

Suurem hulk taimi ruumis tõstab õhuniiskuse taset, mille tagajärjel õhu mikrobakterite suhteline arv väheneb ja seeläbi me saame parandada oluliselt õhukvaliteeti.

TOP 10 toataime õhupuhastajateks ja õhuniisutajatakes

NASA uuris juba 1980. aastal, kuidas siseruumides saab teatud toataimede abil tekitada tervislikku hingamisõhku. Selgus, et paljud tavalised toataimed parandavad efektiivselt siseõhku, eemaldades sellest kahjulikke keemilisi aineid, mida kodudes ja töökohtadel on uskumatult palju ning hoides õhuniiskust vajalikul tasemel. Uuringu tulemuste põhjal soovitab NASA kasutada näiteks 170 ruutmeetril umbes 15-18 keskmise suurusega taime.

Kuna iga taime kohta võib öelda, et ta puhastab õhku, siis õhupuhastajate taimede TOP 10  on järjestatud punktisumma ehk skoori alusel, mis põhineb sellel, kui hästi nad puhastavad kemikaalset tolmu, kui vastupidavad on kahjuritele ja kui lihtne on neid sobitada kontorisse või koju.

Kuldviljakpalm

Skoor: 8.5

Kuldviljakpalm on kõige efektiivsem õhupuhastaja ja -niistutaja, eemaldades õhust ka toksilisi aineid. Kütteperioodil, kui õhk toas muutub väga kuivaks, siis võid lisaks kasutada ka elektrilist õhuniisutajat.

Palm on kiirekasvuline ja väetades regulaarselt, kasvab lehepuhmas jõudsalt ning annab kiiresti soovitud lopsaka efekti. Sobib hästi näiteks töökeskkonna hubaseks muutmisel ka kontori- ja avalikesse ruumidesse.

Forsteri kentiapalm

Skoor: 8.5

Esikohta jagav kuldviljakpalmiga on Forsteri kentiapalm tipp-õhupuhastaja. Mitmekülgse

taimena saab ta hakkama nii kuivas kui ka niiskes õhus ja hoiab õhuniiskust stabiilsena.

Vastupidav erinevatele kahjuritele.

Mägipalm

Skoor: 8.4

Ainult veidi allpool parimatest õhupuhastajatest on vastupidav mägipalm. Bambus-mägipalm kasvab jõudsalt niiskes ja mitte otsese päikese käes. Sellistes tingimustes puhastab ta aktiivselt õhku. Vääris-mägipalmil on samasugused omadused ja sobib toatingimustesse oma väiksema kasvu tõttu paremini.

Kummi-viigipuu

Skoor: 8.0

Kummi-viigipuu puhastab aktiivselt õhku keemilistest toksiinidest (eriti formaldehüüdist),

nõudes vähem valgust kui teised taimed ja olles parim kõigist teistest viigipuudest.

Kummi-viigipuul on väga dekoratiivsed suured nahkjad läikivad rohelised lehed,

on saada ka punakalehelisi sorte.

Draakonipuud

Skoor: 7.8

Draakonipuul on palju põnevaid sorte. Heleda ja kiirgavana hakkab draakonipuu õhku puhastama kohe, kui ta ruumi tuuakse. Näiteks ääris-draakonipuu on mugav taim just kontorisse, kuna vajab vähest hoolt ning on leplik erinevate inimeste ja keskkonna tingimuste suhtes.

Luuderohi

Skoor: 7.8

Kui õhk kodus või kontoris on justkui seisma jäänud ja kuiv, siis võib olla väljapääsuks ronitaime luuderohu kasvatamine. Seda taime kirjeldatakse kui allergeenide peatajat. Katse näitas, et kui ruumi toodi luuderohi ja 6 tunni möödudes mõõdeti õhuslenduvaid allergeene, siis nende hulk oli vähenenud lausa 60%.

Luuderohul saad valida erinevate rohelise- ja kirjuleheliste sortide vahel.

Laose datlipalm

Skoor: 7.8

Laose datlipalmi võib pidada väga efektiivseks õhupuhastajaks. Elegantse välimusega loob ta ruumis hubast meeleolu, puhastades samal ajal õhust just erinevaid toksiine. Taim eelistab pigem kuivemat õhku ja sobib seega keskküttega ruumidesse. Vajab mõõdukat kastmist ja ei talu seisvat vett, seega sobib inimesele, kes oskab taimedega ümberkäia.

Ahtalehine viigipuu

Skoor: 7.7

Ahtalehine viigipuu jääb toksiliste ainete kõrvaldamisel natukene alla kummipuule,

kuid soosistud on ta just seetõttu, et tema eest hoolitsemine on üsna lihtne. Ta lepib ka kehvemate valgusoludega ja eelistab pigem kuivemapoolset kasvupinnast. Oluline on teada,

et kui teil on allergia lateksi vastu, siis peaks viigipuu eest hoolitsemisel kandma kindaid.

Nefroleep ehk toasõnajalg

Skoor: 7.5

Toasõnajalg nefroleep on vanast ajast tuntud populaarne taim kodudes ja kontorites. Toasõnajalg aitab koju tuua nn tükikest metsa ja ka õhupuhastajate omaduste poolest ei jää ta väga palju alla teistele taimedel. Eelistab pigem kõrgema õhuniiskusega ruume ja vajab külluslikumat kastmist.

Tõlvlehik

Skoor: 7.5

Kui soovid, et tõlvlehik puhastaks sinu kodus või kontoris õhku 24/7, siis anna talle palju

tähelepanu - kasta hoolikalt kevadest sügiseni ja hoia potimuld ühtlaselt niiskena. Talvel kasta harvem, et muld ülearu niiskeks ei jääks. Kuna ta eelistab kõrget õhuniiskust, siis piserda sageli. Kui soovid, et taim õitseks rikkalikult, siis väeta teda korrapäraselt.

Lisaks ülevalpool mainitud vähenõudlikele totaimedele, võid teha valiku ka nende seast:

Tups-rohtliilia

Diifenbahhia

Roniv filodendron

Täpiline hõbeköis

Tarasarik

Draakonipuud

Sulgvõhk

Nõelköis

Havisaba

Allikas: Hansaplant

Ahtalehine viigipuu
Foto: Hansaplant
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700