Autor: Tiive Murdoja • 26. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus võimalik vanemahüvitise arvutamise valem soosib osaajaga töötamist

Valitsus ei jõudnud veel kokkuleppele vanemahüvitise seaduse muutmises, mille eesmärk on senisest enam soodustada töötamist vanemahüvitise saamise ajal. Praegu kehtiva valemi järgi võib väikelapse hooldamise kõrvalt tööle läinud vanema kogutulu ehk hüvitise ja palga summa kujuneda väiksemaks, kui oli tema senine vanemahüvitis.

Vanemahüvitise peamine idee on kompenseerida lapsevanemale saamata jääv tulu ajal, kui ta on väikelapsega kodus. Neil vanematel, kes vanemahüvitise saamise ajal ka töötada ja tulu teenida soovivad, vähendatakse hüvitist praeguse valemi järgi nii, et inimese kogutulu võib kujuneda väiksemaks kui oli tema varasem vanemahüvitis, vahendasid ERR uudised "Aktuaalne kaamerat".

Riigikohtu hinnangul ei ole seda lubav säte põhiseadusega kooskõlas. Sotsiaalminister Taavi Rõivas leiab, et valem on ajale jalgu jäänud, sest inimeste sissetulekud on suurenenud.

"Nüüd, kui aeg on neid summasid oluliselt kasvatanud kümne aasta taguse ajaga võrreldes, tekkis valemis väike anomaalia - kümnetel juhtudel kümnetest tuhandetest tekkis see, et vanemad käivad küll tööl, võib-olla väga väikese koormusega, aga tulemus on see, et nad kaotavad oma hüvitise summast rohkem, kui töölt saadud palk. Me saame kõik aru, et see ei ole mõistlik," selgitas Rõivas.

Ehkki valitsus täna veel vanemahüvitise muudatustes kokkuleppele ei jõudnud, läheb hüvitise ümberarvutamisel tõenäoliselt käiku sotsiaalministeeriumi välja pakutud ning praegusest mõnevõrra lihtsam valem.

Nii vana kui uue valemi puhul tuleb arvestada vanemahüvitise määraga, mis järgmisest aastast on 320 eurot.

Ministri sõnul peaks valemi muudatus eelkõige soosima osa-ajaga töötamist, mis aitaks säilitada kvalifikatsiooni ning ka sidet töökohaga. Muudatused peaksid jõustuma järgmisest aastast ning neid kohaldatakse tagasiulatuvalt alates riigikohtu otsusest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700