Autor: Tiive Murdoja • 5. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA testib uut töötamise registrit

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja kutsel tutvustas maksu- ja tolliamet ettevõtjatele loodavat töötamise registreerimise tehnilist lahendust. Lepiti kokku, et Kaubanduskoja liikmed hakkavad osalema uue keskkonna testimises.

Maksu- ja tolliameti esindajad andsid ülevaate töötamise registreerimise üldpõhimõtetest, süsteemi tehnilisest lahendusest rääkisid arendaja CGI Eesti esindajad.

 

Uue süsteemi eesmärgiks on tõhustada tööjõumaksude alast järelevalvet, vähendada musta tööjõu kasutamist ning suurendada töö tegija sotsiaalsete tagatiste rakendamise võimalikkust. Kui täna peab tööandja uue töötaja registreerima hiljemalt seitsmendal päeval, siis tulevikus teeks ta seda kohe esimesel päeval, juba enne töötaja tööle asumist.

 

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmanni sõnul tegid järgnenud arutelus ettevõtete esindajad ettepanekuid lahenduse eri detailide osas, mida analüüsitakse ja edasise arenduse käigus võimalusel ka arvestatakse. „Arutelu oli igati viljakas ja peamiselt keskenduti andmete elektroonsele esitamisele, et lahendus oleks võimalikult kasutajasõbralik ega nõuaks ettevõtjatelt oma praeguste süsteemide suuremahulist ümberehitamist,“ ütles Reitmann. 

 

Kohtumise tulemusel lepiti kokku, et töötamise registreerimise lahenduse testimisse kaasatakse ka koja liikmed. „Hea meel tõdeda, et huvi selleks oli ettevõtjate poolt suur,“ lisas Reitmann. 

 

Uus süsteem võimaldab vähendada halduskoormust ja luua ühtne andmebaas eri asutuste ristkasutusse. Kogutavaid andmeid hakkavad kasutama Eesti haigekassa, Eesti töötukassa, sotsiaalkindlustusamet, politsei- ja piirivalveamet, tööinspektsioon ning maksu- ja tolliamet. Nendest mitmetele tuleb ka täna edastada andmeid isikute töötamise kohta. Tulevikus see muutub ja andmete esitamiseks jääb ainult üks kanal, milleks on töötamise register. Eelpool nimetatud asutused saavad oma tööks vajalikud andmed töötamise registrist ning neile eraldi andmeid enam esitama ei pea.

 

Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts sõnas, et sellelaadsed kohtumised annavad väärtuslikku informatsiooni süsteemiarendajatele ja võimaldavad ettevõtete igapäevasest praktikast üleskerkivaid probleeme arvesse võtta ning juba eos nende tekkimist ära hoida.

 

„On väga tähtis, et saame ettevõtjaid kaasata uue süsteemi loomise arendusfaasis. Kohtumine näitas, et vahetust tagasisidest süsteemiarendajatele on palju kasu. Uut lahendust peavad hakkama kasutama eelkõige ju ettevõtjad ning seega tuleb mistahes sarnaste süsteemide arendamisel alati rõhku pöörata sellele, et süsteem saaks kasutajale lihtne ja mugav,“ lisas Palts.

 

Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel sai 2012. aastal 12% Eesti töötajatest palka, millelt jäeti ettenähtud maksud osaliselt või täielikult maksmata 146,1 miljoni euro ulatuses. Tegeliku töötamise, selle pikkuse ja saadava töötasu suuruse tuvastamine on täna riigi jaoks väga keeruline ja töötajad väidavad sageli kontrollide käigus, et on esimest päeva tööl.

 

Probleemi üheks lahenduseks oleks töötaja registreerimist enne tema faktilist tööleasumist. Praegu Riigikogu menetluses oleva eelnõu kohaselt registreerib isiku tööleasumisel tööandja isiku töötamise andmed selleks ette nähtud veebikeskkonnas või maksu- ja tolliameti teenindusbüroos. Isikute andmed on eeltäidetud isikukoodi ja/või registrikoodi järgi rahvastikuregistrist ja/või äriregistrist saadud andmetega. Lisaks on võimalik registreerimine lihtsustatud korras SMS-ga, millega kaasneb kohustus andmeid määratud aja jooksul veebikeskkonnas täiendada.

 

Andmeid kasutatakse ravikindlustuse määramiseks, töötuna arvele võtmiseks, arveloleku lõpetamiseks, töötutoetuse ja töötuskindlustushüvitiste määramiseks, töötamise fakti kontrollimiseks, välismaalaste töötamise tingimustest teavitamiseks, töösuhete järelevalve menetluseks ja tööõnnetuste uurimiseks ning maksukohustuse täitmise kontrollimiseks.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700