16. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas firmapidu maksustada

Firmapidude korraldamine on enamasti ettevõtetele vajalik kulu, et ühendada kollektiivi, tutvustada firma edusamme ning plaane ja avaldada parimatele töötajatele tänu. Selliste ürituste maksustamine on aga tööandjatele märkimisväärne lisakulu, kirjutab portaal raamatupidaja.ee.

Töötajate lõbustamise eest tuleb nimelt tööandjal maksta erisoodustusmakse 68% ulatuses, millele lisandub veel piirang: ostetud kaupadelt-teenustelt ei saa sisendkäibemaksu maha arvata. Kuid teatud asjaoludel ning eeldustel on võimalik maksureeglitega kooskõlas selliste ürituste maksukulusid siiski vähendada.

Maksustamine sõltub eelkõige peo eesmärgist ning kutsutud külalistest. Üksnes oma töötajatele korraldatud suve- ja talvepäevade puhul, kus tööd ei tehta ning kulusid ei jagata, tuleb 100% kuludest maksustada erisoodustusena. Siin on rida näiteid pidudest, mille puhul ei kehti 100% erisoodustus.

Meelelahutuslik üritus, kus lisaks töötajatele osalevad ka külalised (kliendid, koostööpartnerid, tarnijad ja tuttavad)

Erisoodustuse maksubaas on külaliste võrra väiksem. Sõltuvalt korraldaja tegevusalast saab teatud tingimustel ürituse kulud eraldada erisoodustuse alt juhul, kui töötajad täidavad töökohustusi, näiteks teevad aktiivset müügitööd. Erisoodustuse alt välja jäävad kulud tuleb maksustada vastuvõtukuludena, kuid kokkuhoid väljendub 33% sotsiaalmaksu ja tulumaksuvaba piirmäära ulatuses.

Meelelahutuse ja töö ühildamine

Mõned kulud on seotud ettevõtlusega (ruumide rent, inventar). Toitlustamine ja meelelahutus on erisoodustus. Teatud tingimustel on võimalik töötajate päevane toitlustamine (v.a alkohoolsed joogid) eraldada erisoodustuse alt, näiteks kui üritus toimub metsas, kus töötajatel ei ole võimalik minna mõistliku ajakuluga ise süüa tooma.

Täispikka lugu firmapeo maksustamisest saad lugeda siit.

Autor: raamatupidaja.ee, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700