13. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Firmapeo maksustamine ja kokkuhoid sündmuste korraldamiselt

Foto: money.howstuffworks.com
Firmapidude korraldamine on ettevõtetele vajalik kulu, et ühendada kollektiivi, tutvustada firma plaane ja avaldada parimatele töötajatele tänu. Selliste ürituste maksustamine on aga tööandjatele märkimisväärne lisakulu.

Töötajate lõbustamise eest tuleb nimelt tööandjal maksta erisoodustusmakse 68% ulatuses, millele lisandub veel piirang: ostetud kaupadelt-teenustelt ei saa sisendkäibemaksu maha arvata. Kuid teatud asjaoludel ning eeldustel on võimalik maksureeglitega kooskõlas selliste ürituste maksukulusid siiski vähendada.

Maksustamine sõltub eelkõige peo eesmärgist ning kutsutud külalistest. Üksnes oma töötajatele korraldatud suve- ja talvepäevade puhul, kus tööd ei tehta ning kulusid ei jagata, tuleb 100% kuludest maksustada erisoodustusena. Siin on rida näiteid pidudest, mille puhul ei kehti 100% erisoodustus.

Meelelahutuslik üritus, kus lisaks töötajatele osalevad ka külalised (kliendid, koostööpartnerid, tarnijad ja tuttavad)

Erisoodustuse maksubaas on külaliste võrra väiksem. Sõltuvalt korraldaja tegevusalast saab teatud tingimustel ürituse kulud eraldada erisoodustuse alt juhul, kui töötajad täidavad töökohustusi, näiteks teevad aktiivset müügitööd. Erisoodustuse alt välja jäävad kulud tuleb maksustada vastuvõtukuludena, kuid kokkuhoid väljendub 33% sotsiaalmaksu ja tulumaksuvaba piirmäära ulatuses.

Meelelahutuse ja töö ühildamine

Mõned kulud on seotud ettevõtlusega (ruumide rent, inventar). Toitlustamine ja meelelahutus on erisoodustus. Teatud tingimustel on võimalik töötajate päevane toitlustamine (v.a alkohoolsed joogid) eraldada erisoodustuse alt, näiteks kui üritus toimub metsas, kus töötajatel ei ole võimalik minna mõistliku ajakuluga ise süüa tooma.

Kogu üritus on peamiselt ettevõtlusega seotud

Töötajatele pakutakse keskkonnavahetust, kuid ürituse päevakava on ettevõtlusega seotud (tulemuste kokkuvõte, ideede arutelu jms). Tegemist ei ole küll peoga selle traditsioonilises tähenduses, kuid üritus on toredam kui tavaline hall kontoripäev. Kui see on mitmepäevane ja lahkumispäeva ajakava on osaliselt samuti töine, siis majutuskulusid maksustada ei tule.

Toitlustamise maksustamine sõltub alternatiivide kättesaadavusest/puudumisest, kuid meelelahutus ja alcohol on erisoodustus.

Firma pidu, mille maksavad töötajad ise kinni (osaliselt või täielikult).

Töötajate seas on see kindlasti väga ebapopulaarne valik, kuid tööandja jaoks suur kokkuhoid, sest töötajate hüvitatud kulud maksustamisele ei kuulu.

Pidude korraldamise meelespea maksude seisukohast:

• Koosta külaliste ja oma töötajate nimekiri (töötajana käsitletakse ka abikaasat/elukaaslast ja töötaja otseseid sugulasi). Pane kirja peo eesmärk (kui see ei ole 100% meelelahutus).

• Koosta ülevaatlik päevakava, kus on näha konkreetsete arutelude, esinemiste ja meelelahutuslike ürituste sisu ja kestvus. Tööalaste nõupidamiste kohta märgi lisaks pealkirjale kindlasti ka nende eesmärk.

• Üritusega seotud kuluarvetel too kuluobjektid pigem eraldi välja (erista ka alkohol muudest toitlustuskuludest). See võimaldab osaliselt tööga seotud firmapidude korral maksuerisusi paindlikumalt ning selgematel alustel kasutada (mitmepäevase ürituse korral võib turismitalu väljastatud üherealine arve „ruumide rent“ maksuhalduri kontrolli korral pigem erisoodustuse riske suurendada kui vähendada).

* Artikkel ilmus portaalis www.raamatupidaja.ee.

Autor: Autor: Kristjan Järve, Grant Thornton Rimessi maksunõustamise valdkonna juht

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700