Autor: Sekretär.ee • 25. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised prillid sobivad sinu näokujuga?

Foto: visionsoptical.com
Maitse üle ei vaielda, lubatud on see, mis meeldib. Ometi peab prillide valikul ilu tajumise kriteeriume piirama oma näo kujuga, sest mitte iga prilliraam ei sobi kõikidele pea- ja näokujudele. Laiad prilliraamid teevad kandilise näo laiemaks, ümarad klaasid aga ümara näo veel ümaramaks. See läheb vastuollu "õigete" proportsioonide tajuga.

Vaadake segamatult, milline on teie näotüüp tegelikult. Tundes oma näovormi, võite Te sobivate prillidega saavutada optimaalse eesmärgi.

Kandiline nägu

Kandilise näo all mõistame pikka ja kitsast nägu. Kandiline tähendab, et otsmik, põsed ja lõug on ühesuguse laia vormiga. Lõualuu on välja kujunenud, samuti otsmik.

Kellel on kandiline nägu, see peaks võtma raamid, mis näol pehmemalt mõjuda lasevad: kas ümara või ovaalse vormiga raamid. Ekspertide soovitus on: raamideta prillid või peenike prilliraam pehmendavad rangeid näojooni ja jätavad sõbralikuma mulje.

Laiad, samuti ka väga kandilised raamid ei sobi optimaalselt teie näole. Peale selle ei peaks liiga väikesi klaase valima, sest need kipuvad kandilises näos ära kaduma.

Ümar nägu

Ümar tähendab seda, et kogu näol on väga ühtlane vorm. Põsed ja otsmik on peaaegu ühelaiused, lõug on pehme, kõik jätab pehme mulje, näol on peaaegu ringi kuju.

Kellel on pigem ümar nägu, peaks valima raamid, mis nägu n-ö venitaks, st ovaalseks teeks. Kõige paremini saavutatakse see nurgelise prillivormiga. Ideaalsed on kitsad täisnurksed klaasid. Prilliraamid peaks olema kitsad, võib ka loobuda täielikult nähtavatest raamidest. Hästi mõjuvad ka asümmeetrilised prillid, mille klaasid muutuvad altpoolt kitsamaks.

Ümarate klaasidega prillid toovad ümara näokuju veel rohkem esile, mistõttu peaks neid vältima. Nägu mõjub kohe lapselikult. Ettevaatlik peaks olema ka paksude raamidega.

Ovaalne nägu

Ovaalse näo all mõistame tõeliselt pikka ja kitsast nägu: pikergune tähendab seejuures seda, et kogu nägu on harmooniliselt vormitud. Lõug ja otsmik on kitsad, põsed väljakujunenud.

Põhimõtteliselt sobivad ovaalsele näole pea kõik prilli­vormid. Vastavalt soovitud efektile võidakse siin rohkem või vähem tugevaid aktsente kasutada. Näiteks kandiliste prillidega saab anda näole rohkem rangust. Alternatiivina võite te ümmarguste klaasidega võluda pehmema mulje. Ovaalne nägu kannatab välja ka ebatavalise prillimudeli.

Kuigi ovaalse näoga võib peaaegu kõiki prille kanda, siis väikeste ümmarguste klaasidega sageli natuke kaotatakse. Samuti ärge võtke väga kitsaid klaase, sest need mõjuvad nägu veel pikemaks tegevalt.

Südamekujuline nägu

Südamekujuline nägu on laia lauba ja silmapartiiga ning kitsa (terava) lõuaga.

Kellel on rohkem südamekujuline nägu, peaks võtma raamid, mis lasevad otsmikku vähem laiana ja lõuga vähem teravana mõjuda. Seda saavutatakse kõige paremini ovaalse või ümmarguse kujuga klaasidega. Meestel lisavad täisnurksed prillid näole täiendavat kandilist vormi.

Tugevad kirjud raamid mõjuvad südamekujulistele nägudele kergelt kohatuna. Samuti asümmeetrilised klaasid ei sobi eriti hästi südame kujuga.

Trapetsikujuline nägu

Trapetsikujuline nägu on väga lai, esilekerkiva põsepartii ja kitsaste meelekohtadega.

Ideaalsed trapetsikujulisele näole on prillid, mis lasevad kitsaid meelekohti laiemana paista ja toovad ülemist näopoolt esile. Seeläbi paistab põsepartii vähem esilekerkiv. See õnnestub nt laiade sangade või ülalt laienevate prilliraamidega.

Väikesed ja tagasihoidlikud prilliraamid peaksite trapetsikujulise näo puhul kõrvale jätma, sest need ei suuda ülemist näopoolt esile tuua.

Kuidas prille hoida?

- Hoidke alati oma prille kaasaantud prillitoosis koos mikrokiudlapiga,see kaitseb neid surve ja kriimustuste eest.

- Mikrokiudlappi keeratuna on prillid täiendavalt kaitstud.

- Alati asetage klaasid vastu prillitoosi polsterdatud külge.

- Prille käest panes asetage need sangadele. Pannes klaasid allapoole, võivad need saada kriimustusi või kahjustusi.

- Ärge hoidke prille ilma toosita püksi-, särgi- või jakitaskus.

- Ärge riputage prille pulloveri kaelusesse või juustesse (ka mitte päikeseprille)

- Kunagi ärge asetage oma prille klaasidele.

Artikkel ilmus portaalis www.terviseuudised.ee.

Allikas: prilliabi24.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700