5. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

9 kohvitarkust kohvisõbrale une pealt teadmiseks

Foto: pixabay.com
Hea kohv on peen kunst nagu gurmeetoit ikka – nüansi- ja detailirohke. Kohvitundmise ja -valmistamise kunsti võib õppida aastaid või lausa kogu elu. Et aga iga hea asi hakkab kuskilt esimeste sammudega peale, siis loe ja ole hakatuseks neis asjus kindel mis kindel.

1. Mida kauem vesi ja kohv kokku puutuvad, seda rohkem kofeiini eraldub. Maitseküllases espressos, mis valmib 20-30 sekundiga, on kofeiini vähem kui presskannu või filtermasinaga valmistatud kohvis, kus vee ja jahvatatud kohvi kokkupuuteaeg on pikem.

Õhtusöögi lõpetuseks  on seepärast espresso väga sobiv, pikema tõmbeajaga kohv aga pigem mitte – espresso aitab seedida ja ei tekita vähese kofeiinisialduse tõttu uneprobleeme, hilisõhtuse presskannu või filtermeetodil valminud kohvi juues võid aga armsaid valgeid lambaid pimedas toas lakke vaadates lugeda tunde ja tunde.

2. Robustas on rohkem kofeiini, araabikas rohkem maitseid. Hommikuseks äratuseks sobivad hästi robusta ubade sisaldusega kohvisegud, sest robusta kofeiinisisaldus on 2 x suurem kui 100% araabika ubade segudes. Araabika kofeiini sisaldus on 0,9-1,4% ja robustal 1,8-4%. Araabika kohvid aga on ülirikkaliku maitse- ning aroomiprofiiliga.

3. Americanos on kofeiini vähem kui musta kohvis. Americano valmistamiseks võetakse  espresso + 30-90 ml kuuma vett, musta kohvi puhul puutub jahvatatud kohviga kokku aga kogu veekogus korraga ja selle tõmbeaeg on reeglina 3-5 minutit. Nende kohvijookide tuntav vahe on kofeiinis – americano kofeiinisisaldus on väiksem, sest vee ja kohvi kokkupuuteaeg on nagu espressolgi vaid 20-30 sekundit.

4. Õige jahvatus annab kohvile maksimaalse maitse ja aroomi. Kõige peenem jahvatus sobib türgi e. ibriku-kohvile. Espresso jahvatus on samuti peen, aga pisut jämedam türgi kohvi omast.  Keskmine jahvatus sobib filterkohvile ning jäme presskannukohvile. Aeropressiga valmistades kasutatakse erinevaid jahvatusi, aga eelistatud on peenem jahvatus.  Erinevad vahendid ja jahvatused ekstraheerivad maitseid ja aroome erinevalt. Õige jahvatus annab parima tulemus.

5. Õige piima temperatuur kohvis on 60-65, siis on piim magus ja vahustub hästi. Cappuccino ja caffe latte teeb suhkrutagi magusaks õigel temperatuuril lisatud vahustatud piim. Alla 60 kraadi on piimal magusust vähem ja üle 65 kraadi tekib juba keedupiima maitse ning lõhn.

6. Siidise piimavahu saad suurema valgusisaldusega piimast. Mida suurem on valgusisaldus piimas, seda parem saab vaht – valk „ehitab“ vahu. Vaata paki pealt piima valgusisaldust, kui tahad ideaalset vahtu.

Valku toetab rasv, et piimavaht kokku ei vajuks ning siidine püsiks. Rasv toob ka maitsed paremini esile.  Vali piima rasvasisaldus vastavalt kohvi röstimisastmele – kui eelistad heleda röstiga kohvi, siis ei ole mõtet kasutada väga rasvast piima(üle 2,5%), sest see hakkab domineerima kohvimaitse üle.

7. Kohv põletab rasva ja aitab kiirendada ainevahetust. See on ju küll tore teada? Figuurisõpradele soovitame itaallaste kombel pärast hommikusööki enam piima kohvi sisse mitte panna – alates keskpäevast juuakse seal ainult espressot või musta kohvi. Espresso kiirendab ainevahetust ja ei lisa kaloreid.

8. Kohvis on kuni 1000 aroomiühendit, veinis kuni 500-600. Kohvi aromaatsus on uskumatult rikkalik. Keemikud pole suutnud tänini kohvi aroomi usutavalt järgi teha – liiga palju nüansse! Ergutagu see Sind erilise hoolega kohvipakki sulgema iga kasutuse järel, et kogu seda imelist buketti värskena hoida. Sa ju ei hoia ka head veini või õlut pikka aega avatuna, et seda siis liisunult tarbida?

9. Erikohv on tippkvaliteediga ning farmi nimeni teada päritoluga kohv, millele on andnud vähemalt 80 punkti 100-st sertifitseeritud kohvispetsialistid ning mille maitse on tõesti unikaalne. Erikohvi kasvatatakse keskkonnasäästlikult, vastavuses ülikõrgete standarditega, eriliste teadmiste, oskuste ja pühendumusega igas pisimaski etapis.

Erikohvide tulek on kohvimaailma uusim ja kasvav trend. Erikohv moodustab maailma kohvitoodangust ca 5%-ise tippude tipu. Kui oled veendunud kohvisõber, siis proovi kindlasti erikohvisid – unikaalset kohvinaudingut. Erikohvid on eriti head käsitöökohvina.

Autor: KAFO

Kohviteemadel saab rohkem lugada siit.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700