18. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tervisprobleemid kontorikeskkonnas ei teki üleöö

Kõige levinum tööga seotud terviseprobleem on luu- ja lihaskonnaga seotud vaevused.
Foto: freedigitalphotos.net
2015. aastal läbi viidud kontrolli tulemusel tuvastas tööinspektsioon näiteks IKT ettevõtetes töötervishoiu ja tööohutuse nõuete rikkumisi enamikel juhtudest, vaid 3 ettevõtet 56st olid täitnud nõuded vastavalt seadusele, kirjutab portaal ituudised.ee.

Anni Katkosild sotsiaalministeeriumist ja Apo Oja tööinspektsioonist hoiatavad, et kontorikeskkonnas ei teki terviseprobleemid üleöö ja jagavad soovitusi, kuidas vältida kontoritöötajatele iseloomulikke haigusi.

Tahan hommikul esimese asjana kliendile kirja välja saata. Mida ma saaksin veel teha koosoleku ettevalmistamiseks? Ah, jälle unustasin hommikusöögi söömata. Huvitav, kas finantsjuht on täna  puhkuselt tagasi? Sarnaseid mõtteid jookseb inimestel hommikul tööle sõites paratamatult peast läbi. Kas oled mõelnud kunagi mõtet, et täna on minu ülesandeks teha piisavalt puhkepause, et silmad ei väsiks? Tõenäoliselt mitte. Ega ei juhtugi midagi hullu, kui jätad ringutamata, ei õhuta tuba ega puhka silmi. Või siiski?

Kontorikeskkonnas ei teki tervisprobleemid üleöö

Kõige levinum tööga seotud terviseprobleem on luu- ja lihaskonnaga seotud vaevused. Need ei teki üleöö ega ole seotud ühekordse kehva otsusega. Kui ehitustsehhis võib tekitada ettevaatust valjult töötav masin, siis kontorikeskkonnas ei torka ohud nii kergesti silma. Täna kannatab Euroopa Liidus krooniliste seljavalude käes ligikaudu iga neljas töötaja. Aasta-aastalt need numbrid aina tõusevad ning seega tõuseb ka tõenäosus, et tervisehäda just mind kimbutama hakkab. Kontoritöötajate peamised terviseprobleemide põhjused tulenevad valest tööasendist ning väsimusest põhjustatud sundasenditest ja -liigutustest. Samuti võib füüsiline pinge ja luu- ja lihaskonna vaevused tuleneda pikaaegsest pingelisest tööst.

2015. aastal läbi viidud kontrolli tulemusena tuvastas Tööinspektsioon IKT ettevõtetes töötervishoiu ja tööohutuse nõuete rikkumisi 53 ettevõttel 56-st, see tähendab, et vaid 3 ettevõtet olid täitnud kõik nõuded vastavalt seadusele. Peamisteks rikkumisteks oli puudulik tervisekontrolli korraldamine, riskide hindamine ning töökeskkonna tegevuskava puudumine.

Loe soovitusi, kuidas vältida kontoritöötajatele iseloomulikke haigusi, täpsemalt portaalist ituudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700