15. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hea seminari aluseks on korralik toitlustamine!

Foto: Pixabay
Maitsval toidul on sinu korraldatava ürituse õnnestumisel väga oluline roll. Korraldajana peaksid sa teadma, millist emotsiooni oma üritusel soovid luua, ja selle selgelt ka peoteenindusfirmale edasi andma. Toitlustamine võib seminari hästi käivitada või selle sootuks hävitada!

Kui  korraldad koolitust või seminari, esita endale järgmised küsimused. Need vastused aitavad toitlustusfirmal pakkuda sulle sinu ürituse eesmärke ja osalejate vajadusi toetavat menüüd.

Kes on su külalised ja millist menüüd nad eelistavad?

Menüü koostamine sõltub osavõtjate taustast ja sellest, millal konverents algab, milline on päevakava ja formaat ning kas on vaja jälgida mingit kindlat stiili.

• Kas tegemist on samal või väga erinevatel ametipositsioonidel olevate inimestega?

• Kas su seminaril või konverentsil osalevad inimesed külastavad palju samalaadseid üritusi? Kas menüü peaks neid üllatama?

• Kas üritusel osaleb eri rahvusest inimesi, kel on erinevaid ootusi ja nõudmisi?

• Kas osalejad on ühest või väga erinevatest vausegruppidest. Nooremad osalejad on tavaliselt avatumad uuele ja huvitavale, ka ei pane nad pahaks vürtsikamat toitu. Eakad inimesed eelistavad sageli „rahulikumat” menüüd.

Kas on vaja erimenüüd?

• Kas seminaril või konverentsil osaleb inimesi, kes religioossetel põhjustel ei saa süüa mõnda toitu?

• Kas kellelgi on allergia mõne toiduaine vastu (sh ka laktoosi- ja gluteenitalumatus)?

• Kas osalejate hulgas on taime- või toortoitlasi? Aina rohkem näeme trendi, kus külalistele tahetakse pakkuda midagi uut ja tervislikku. Populaarsed on näiteks taime- ja toortoidumenüüd.

• Toitlustusfirmal saab paluda lisada toidu juurde koostisosade loeteluga sildid.

• Kui võimalik, siis seminari või konverentsi korraldajana võiksid juba eelnevalt paluda osalejatel teada anda, kui neil on menüü puhul erivajadusi.

Kohvipaus kui väike vahelaadimine

• Kui konverents algab hommikul ja inimesed tulevad üle Eesti kokku, siis võiks pakkuda tervituskohvi kõrvale midagi toekamat: võileibu, sarvesaiu, minipirukaid või midagi värskendavat ja tervislikku – näiteks smuutit.

• Järgnevate kohvipauside sisu sõltub sellest, milline on olnud hommikune tervituskohv ja kui pikk tuleb päev. Aina enam pakutakse kohvipausi ajal puuvilja, smuutit ja mahla (toormahla), mis on eriti sobiv juhul, kui osalejate hulgas on palju naisi või nooremaid inimesi.

• Pärastlõunasel kohvipausil võib pakkuda näiteks šokolaaditrühvleid või puuvilja, kuna siis ollakse istumisest väsinud ja kiire magus amps vähendab energiadefitsiiti. Päeva jooksul toimuvad kohvipausid võiksid üksteisest erineda, nii on osalistel ka pisut avastamisrõõmu.

• Kohvipausideks kasutatakse vahel ka ühekordseid nõusid, mis aitab veidi kulusid kokku hoida. Kui tegemist on esinduslikuma üritusega, soovitame kasutada siiski lauanõusid, et üritusest jääks soliidne mulje.

Lõunapaus tuleb hästi läbi mõelda

Sageli on konverentside üheks oluliseks osaks ka osavõtjate omavaheline suhtlemine, seega soovitame lõunapausiks võimaluse korral väheke rohkem aega jätta.

• Kui palju sa oled aega lõunapausi jaoks planeerinud? Kui sul on selleks vaid 30 minutit, on mõistlik serveerida söök portsjonkarpides. Buffeelõuna puhul saab ühe tunniga hakkama. Kõige enam serveeritaksegi lõunasööki ja kohvipause buffeena ning kuna üldjuhul istutakse seminaridel tunde, on vahepealne jalasirutus teretulnud. Vaagnatel ja taldrikutel mitmekäigulise lõuna serveerimine võtab kauem aega, võiksid arvestada 1–1,5 tunniga. Lähtu ürituse eesmärgist ja stiilist.

• Kui tegemist on terve päev kestva seminariga, on mõistlik pakkuda sooja toitu. See ei tohi olla raskesti seeditav, muidu ei jõua inimesed konverentsi teist osa jälgida. Alternatiivina klassikalisele praele võib lõunaks pakkuda erinevad salateid ja plaadipirukaid (quiche) või toitvat ja eksootilise päritoluga suppi. Soovitame pakkuda ka midagi magusat, mis aitab energiataset tõsta.

Õhtusöök

Õhtusöögi menüü valik sõltub sellest, kas see on lihtsalt pikema koolituspäeva lõpetamiseks või hoopis mõne aastapäeva või suurema konverentsi lõpu tähistamiseks.

• Kas enne õhtusööki võiks tööpingete maandamiseks ja osalejate omavahelise vestluse õhutamiseks teha tunniajase kokteilitunni koos suupistetega?

• Kas kiirem buffee või nõuab ürituse stiil mitmekäigulist õhtusööki, nt banketi stiilis ümber laua istudes?

Räägi toitlustusfirmaga! Anna võimalikult täpne seminari või konverentsi kirjeldus koos võimalike erisoovide ja vajadustega. Siis saab toitlustusfirma anda oma panuse sinu ürituse õnnestumiseks!

Allikas: Seminariruum.eu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700