21. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 KÜSIMUST: vastab Tallinna Majanduskooli sekretäritöö valdkonna juhtivõpetaja Janne Kerdo

Janne Kerdi
Foto: erakogu
Janne Kerdo on sekretäritöö tegijatele ammune tuttav. Tema dokumenditöö alased nõuanded on alati oodatud!

1. MIS SEE ON: Milles sinu töö täpsemalt seisneb? Palun kirjelda oma päeva?

Töötades Tallinna Majanduskoolis sekretäritöö valdkonna juhtivõpetajana - on päevad erinevad, sõltuvalt sellest, kas on loenguid või mitte. Igapäevaselt kuulub päevaplaani loengute ettevalmistamine, suhtlemine e-posti teel, valdkonna arendustegevus, uued õppekavad jne.

2. SINA ISE: Räägi natuke endast. Kui kaua sa oled sel alal tegutsenud? Millega sa varem tegelesid?

Sekretäritööga olen kokku puuutnud alates 1992. aastast, olen töötanud asjaajamise korraldamise eest vastutava isikuna nii riigisektoris, kui ka erafirmas. Igapäevasele sekretäritööle järgnes tegevus Eesti Juhi Abi Ühingus (alates 1994. aastast). Eks alates sellest ajast olen olnud seotud sekretäritöö valdkonnaga, osalemine kutsestandardite väljatöötamise töörühmades, erinevates valdkonna projektides. Tallinna Majanduskoolis olen aastast 2004, töötanud osakonna juhatajana ja nüüd kolmandat õppeaastat juhtivõpetajana.

3. ELUSTIIL: Kuidas sinu elu praegu välja näeb? Oled sa rahul? Mis on lahedaim tegevus, mida teinud oled tööl või eraelus?

Elustiiliga olen rahul - keskkond, kus elan on lihtsalt super, minu ümber on tore perekond! Teen tööd, mis mulle meeldib, ehk siis kõik on olemas ja tasakaalus. Lahedaim tegevus just viimati - naudin lindude vaatlemist ja sädistamist.

4. UNISTUSTE TÖÖPÄEV: Kas see on võimalik? Milline on Sinu unistuste tööpäev?

Unistuste tööpäeva on täpselt see,  kuidas Sa ise seda naudid. Kindlasti on see võimalik! Unistuste tööpäev - kui saad hästi palju asju korda saata.

5. OSKUSED: Kuidas sa ise alustasid, kust õppisid? Millised on vajalikud oskused sel alal tegutsemiseks? Soovita mõnda kursust/foorumit/raamatut/…?

Alustasin sekretärina, kusjuures valdkonnaga polnud eelnevalt kokkupuudet olnud. Esimene ülemus soovitas, saatis kursustele. Mistahes valdkonnas töötades on häid teadmisi, oskusi vaja. Tänapäeval on oluline "kriitiline mõtlemine" - oskus vajalikku infot leida, kasutada.

6. SOOVITUSED/HOIATUSED: Millist nõu sa annaksid veel inimesele, kes tahaks selles valdkonnas tegevust alustada?

Töö, mida teed või valdkonnas, kus soovid alustada - kõige lihtsam soovitus, see valdkond, see töö peab Sulle meeldima.

7. EESKUJU: Kes on Sinu eeskuju? Parim nõuanne mis sulle on antud?

Eeskujusid on mitmeid. Eesti Konsultantide Assotsiatsiooni juht Jüri Truusa nõuanne - kui sisened ruumi ja kardad, et Sina ei tea midagi, siis mõtle nii, et on asju, mida nemad ei tea! Või siis nõuanne erasektori päevilt - me ei tööta organisatsioonis selleks, et üksteisele meeldida, vaid me töötame selleks, et täita organisatsiooni eesmärke.

8. STIILINIPP: Milline on Sinu nõuanne kui on vaja tööl 100% tip-top välja näha?

Pea püsti, naeratus näole - ja kõik muu tuleb iseenesest.

9. TARGA NAISE NÕUANNE: Mida teha nädalavahetusel?

Võtta aeg maha, tegeleda millegiga, mis Sulle meeldib - lihtsalt ole looduses, naudi voolavat vett, head seltskonda.

10. Millist lugu või nõuandeid soovid  lugeda sekretar.ee-st? 

Lood, nõuanded sõltuvad väga palju sellest, millega tegeled või millist infot Sul vaja on.

Palun lõpeta laused.

Kui…

...kontorilõuna, siis midagi sooja

...seelik, püksid või kleit, siis kleit

...äpp, siis kasulik

...raamat, siis kirjaniku oma, kes tuleb külla raamatuklubisse

...sport, siis rahulik ja looduses

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700