25. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Külastamist väärt Eesti väikesaared

Foto: paadigahiiumaalaidudele.eu
Eestis on tuhandeid saari, kui täpne olla, siis koos järvedel asuvate saartega on neid paari aasta tagustel andmetel kokku 2355. Enamik neist pole suvepidustusteks kuigi sobivad, sest on liiga väikesed või raskesti ligipääsetavad, kuid omajagu saari on siiski külastamist väärt.

Saaremaa, Hiiumaa ja Muhumaa on suurimad Eesti saared ning ühendus nendega peaks olema igale vähegi aktiivsele lugejale meedia vahendusel tuttav, eriti, mis puudutab Saare- ja Muhumaad.

Suuruselt neljandale, Vormsi saarele saab sama lihtsalt kui teistele suurematele saartele – liinipraamiga, mis väljub Rohuküla sadamast. Ka majutuspaiku on seal omajagu.

Kassari on pigem nagu poolsaare moodi saar. Et see asub aga Hiiumaa küljes, ei hakka ka Kassarile saamise kirjeldamisel pikemalt peatuma.

Saared Tallinna külje all

Aegna, Naissaar ja Prangli on Tallinnale lähimad suuremad saared, lähim neist on Aegna. Aegnale sõidab reisilaev Vesta, mis väljub Tallinna Linnahalli kõrvalt Kalaturu juurest. Aegna liin on töös enamasti maist oktoobrini ehk aktiivsel suvitusperioodil. Muudel aegadel tuleb majutuskoha pidajatega kokku leppida, kuidas saarele saada.

Populaarsesse suvepäevade, pulmade ja lihtsalt puhkamise kohta Pranglile saab Leppneeme sadamast Viimsi poolsaarel väikese parvlaevaga Wrangö. Pranglil asub asub muuhulgas Eesti kõige põhjapoolsem restoran.

Päevakruiise Naissaarele korraldab Tallinna Lennusadamast väljuv aurik Katharina. Naissaarele saab ka Sailor Jerry nimelise purjekaga. Purjekasõit Naissaarele läheb seltskonnale maksma 500 eurot, sama purjelaevaga saab 1200 euro eest ka Prangli saarele.

Väike-Pakri, Suur-Pakri ja Osmussaar

Liikudes pealinnast mööda rannikut lääne poole, jõuame Pakri saarteni. Nii Pakri saartele kui Osmussaarele pääsemiseks võib rentida Nõvalt Rannakülast paadi. Rendi hind algab 25 eurost inimese kohta. Osmussaarele saab tellida transpordi väikese laevaga Sleipnir.

Kurkse sadamast viib Väike-Pakri saarele kiirkaater Arabella. Kaatrisse mahub 11 inimest ning kokku maksab edasi-tagasi sõit reisijate valitud ajal 200 eurot.

Abruka, Ruhnu, Vilsandi, Kihnu ja Manilaid

Eestis haruldase Kesk-Euroopa tüüpi lehtmetsaga Abruka saarele Saaremaa külje all saab Kuressaares asuvast Roomassaare sadamast postipaadiga Abro. Paat mahutab 24 inimest. Kuna teisipäeviti toimuvad sama paadiga ohtlikud veod, siis võetakse sel ajal pardale ainult 12 inimest. Eraldi on võimalik tellida 12 inimest mahutav lappajapaat.

Nasva sadamast saab broneerida 12-kohalise laeva, mis viib Ruhnu. Ruhnu saab ka liinilaevaga Runö 1.maist Pärnu sadamast ning 28.juunist Munalaiu sadamast. Laevapilet Pärnust on 10 eurot ning Munalaiult 20 eurot üks suund. On võimalik osta ka 126-eurone pakett, mis sisaldab kahte ööd majutust ja viit söögikorda. Kes soovib ligi kolm tundi kestvat laevareisi vältida, saab Ruhnu 23 euro eest ka lennukiga liinil Kuressaare-Ruhnu või 29 euroga liinil Pärnu-Ruhnu. Ruhnus on säilinud Eesti vanim puukirik.

Papissaare sadamast Saaremaa läänerannikul saab 11-kohalise väikelaevaga Vilsandi Vilsandile. Pileti hind on 2.50. 100 euro eest saab aga tellida graafikuvälise edasi-tagasi reisi.

Kihnu saab sõita Munalaiu sadamast. Parvlaev mahutab ka bussi, kuid kuna Kihnu, nagu kõik saared, on looduskaunid paigad, ei soovitaks saarele bussiga minna, seal tasub käia jala ja nautida mereõhku. Kui Munalaiult kestab reis Kihnu 65 minutit, siis Pärnust saab Kihnu kahe ja poole tunniga.

Munalaiult veerandtunnitee kaugusel parvlaevaga Kihnu Virve on aga Manilaid. Laiule saab ka hõljukiga Mann. Kuigi laid on vaid 1,9 ruutkilomeetri suurune, on seal majutus 24 inimesele ja kusjuures seda aasta ringi. Talvel viib Manilaiule üle 800 meetri pikkune jäätee.

Mehed-ei-nuta-laid

Eraldi tasub märkimist kaunis Kõinastu laid, mis peaks Eesti filmiklassikasõpradele olema tuttav filmist “Mehed ei nuta”. See on see poolsaare moodi saar. Kuumal suvepäeval jalgsimatk Muhu saarelt läbi madala lahesopi, kus vee kõrgus vaevu poolde säärde küünib, on äärmiselt meeldejääv elamus. Kes aga seda tervistavat retke ette võtta ei viitsi, saab laiult tellida traktori, mis seltskonnale vastu tuleb, et inimesed peopaika viia. Laiul on olemas paik seminaride, suvepäevade ja pulmade korraldamiseks. Aga sinna võib ka lihtsalt mere kaldale kala grillima minna.

Kaljusaar

Üldiselt on kõik Eesti saared omamoodi eksootilised. Eriliselt paistab silma aga Muhu ja mandri vahel asuv Eesti kõrgeim laid – Kesse laid. Sealne 8 meetri kõrgune pankrannik mõjub äärmiselt müstilisena. Transpordiks Kesselaiule tuleb kokku leppida laiu turismitalu peremehega.

Saarnaki laid

Üks vähetuntud, kuid siiski külastamist väärt kohake on Saarnaki laid Hiiumaa külje all. Seal saab telkida või ööbida kalurimajas, mis mahutab 12 inimest. Saarnaki laiule saab, olenevalt sellest, kui suur on seltskond, 4-12-kohalise paadiga. Selleks tuleb ühendust võtta Saarnaki taluperemehe Allar Saarnakiga. Saarnak korraldab paadituure ka Hanikatsile ja teistele väiksematele laidudele.

Saar Peipsi järves

Aga saared pole mitte ainult meres, vaid ka järvedes. Tuntuim ja suurim neist on Piirissaar. Piirissaarele saab Tartust 65 kilomeetri kaugusel asuvast Laaksaare sadamast parvlaevaga Koidula. Reis kestab 45 minutit. Piirisaar on huvitav koht ka telkimiseks.

Autor: Meelis Piller

*Artikkel ilmus Äripäeva erilehes „Firmapidu“

veeteed.com

laevjuku.ee

abruka.pri.ee

kihelkonna.ee

tostamaa.ee

osmussaar.com

paadigahiiumaalaidudele.eu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700