20. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

7 asja, millest loobuda, et raha säästa

Foto: pixabay.com
Säästmine algab väikestest asjadest ehk teine kord, kui tanklasse satud, jäta kohv või saiake ostmata, kirjutab Äripäev.

Väljaanne CNBC jagab seitse soovitust, mida võiks arvesse võtta, kui suuri kulutusi kokku tõmmata on raske, ent raha säästa siiski tahaks. Mõnes mõttes sobivad need eriti hästi just suvesse, kui inimesed käivad palju väljas ja tubasteks tegemisteks on vähem aega.

Emotsiooniostud. Pole vahet, kas sa käid kaubanduskeskustes või vabaõhuüritustel, püüa ennast suunata nii, et sa teed võimalikult vähe mõttetuid oste. Küsi endalt alati, kas sul on seda konkreetset asja vaja, ja kui tarvis, las ka kaaslane annab nõu.

Tasulised tellimused. Kui sa ei kuula Spotifyst muusikat sedavõrd, et vajaksid tasulist tellimust, või Netflix jätab su suhteliselt külmaks, ent mingil põhjusel sa siiski tasud selle eest, on mõistlik need tellimused lõpetada. Igal kuul hoiab nii üsna palju raha kokku ja pika perioodi jooksul kujuneb sellest üsnagi märkimisväärne summa.

Väljas lõunatamine. Kuigi sõprade-kolleegidega on väljas käia tore, tasub siiski mõelda, kas poleks ehk mõistlikum raha kokku hoida ja endale midagi hommikul kodust kaasa võtta. Tervisliku poole pealt vaadatuna on ise kokates alati teada, mis su toidu sees täpselt on. Samuti saad sa kõike teha oma äranägemise järgi.

Pudelivesi. Kui oled üks neist, kes kipub poest pudelivett haarama, siis proovi sellest harjumusest loobuda. Kuigi esiti ei tundu pudel vett just väga kallis, säästad sa pikas perspektiivis märkimisväärse summa raha. 

Kaabeltelevisioon. Mõtle läbi, kui palju sa televiisorit vaatad, ning loobu seesugustest teenusepakettidest, mis pakuvad sulle kanaleid, mida sa ei vaata või millest sa ei huvitu.

Sõprade ees edvistamine. Kuigi inimesele on omane soov teiste ees edukana näida, ei tasu ennast rahalises mõttes teha paremaks, kui sa oled. Ära osta uusi ja kalleid tehnikavidinaid, mida sul tegelikult tarvis pole. Ära kanna kallite brändide rõivaid lihtsalt brändi nime pärast. Säästmine on normaalne ja igal inimesel peaks nii-öelda mustadeks päevadeks raha olema.

Ära ole brändi ori. Kuigi kallid esemed on mingitel puhkudel õigustatud, ära pinguta sellega üle. Mõtle, missugused asjad peaksid sinu meelest kallimad olema ning missuguseid saab hoopis odavamalt osta. Nii säästad sa taas palju raha ega pruugi kvaliteedis erilist vahet märgatagi.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Autor: Pille Ivask, Äripäev

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700