26. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viie-minuti-harjutused, mis aitavad kinnijooksnud loovust äratada

Pole vahet, kui inspireeriv on sinu töölaud, tee endale teene ja eemaldu sellest kas või korraks.
Foto: pixabay.com
Loovust nõudvas töös võib juhtuda, et mõte jookseb kinni. Iga kord pole aga võimalik pausi teha, et oodata uut inspiratsioonipuhangut. Õnneks on viise, kuidas uuesti loovale lainele jõuda, et tööd õigeks ajaks valmis saada. Teaduslikud uuringud on kinnitanud, et järgmised seitse harjutust ergutavad loovust ja need võtavad aega viis minutit või veelgi vähem.

1. Võta pliiats ja kritselda

Kritseldamine avab teatud neuroloogilised protsessid, mis ei toimi mõtlemise ja rääkimise ajal. Teatud harjutused, nagu näiteks kahe omavahel seosetu objekti kokku kritseldamine, aitavad ajul hakata looma ootamatuid seoseid.

Harjutus: vali ükskõik millised kaks looma ja kritselda neist nii palju kokkumiksitud versioone, kui kahe minutiga võimalik.

2. Teeskle, et oled viieaastane

Nüüd võid minna tagasi oma lapsepõlve! Nagu näitas North Dakota ülikoolis tehtud eksperiment, aitab enda lapsekingadesse panek olla loovam, kui me endast oskame uskuda.

Harjutus: mis tahes küsimuse korral sulge silmad ja kujuta ette, et oled viieaastane, kui püüad seda probleemi lahendada. Mõtle, mida teeksid siis?

3. Kõnni, kuni leiad lahenduse

Pole vahet, kui inspireeriv on sinu töölaud, tee endale teene ja eemaldu sellest kas või korraks. Stanfordi uuring näitas, et lühike kõnd nii ruumis sees kui õues ergutab loovust kõnni ajal ja kohe pärast seda.

Harjutus: kui ideed on otsas, siis tõuse püsti ja kõnni suvalises suunas kontoris. Tagasi aga proovi tulla natuke teist teed mööda.

4. Distantseeru

Kui tähtaeg on kukkumas, siis vahel on parim viis kujutada ette, et aega on veel küll. Nn psühholoogiline distantseerumine on viis, mis viib asjad kaugemale ning teeb neist abstraktsema ja vähem konkreetse ülesande. Uuringud näitavad, et kui me mõtleme asjadest distantsiga, siis teeme seda loovamalt.

Harjutus: võta hetk ja mõtle asukohale, mis on kilomeetrite kaugusel sinust. Seejärel püüa kolme minuti jooksul „saata” oma projekt sellesse kohta. Kuidas võiks keegi teine seda küsimust seal võtta ja lahendada?

5. Laula

Kuigi vaikus aitab kontsentreeruda, siis natuke muusikat võib anda aju loovusele müksu, mida ta hetkel vajab. Uuringud näitavad, et kui me kuulame muusikat, mida naudime, siis see virgutab meid ja tekitab hea tuju – omadused, mis on loovuseks väga vajalikud.

Harjutus: koosta nimekiri lemmiklauludest ja ole valmis neid mängima panema, kui vajad loovuse virgutust. Boonuspunktide saamiseks laula kaasa või loo ise sõnad, kui muusikapalal need puuduvad!

6. Loe midagi absurdset 

Võib kõlada uskumatult, aga eriskummaline ja absurdne kirjandus inspireerib meie mõtlemist. Uuringud näitasid, et kui inimesed lugesid Kafka novelle, siis suutsid nad paremini näha seoseid ja teistmoodi mõelda.

Harjutus: võta Kafka või mõne muu autori novell ja kui mõte on kinni jooksnud, siis loe viis minutit.

7. Saa vihaseks

Kui sul on ideedepõud, siis võib aidata, kui mõtled millelegi, mis teeb sind vihaseks. Amsterdami ja Gronigeni ülikoolide uuringud leidsid, et väike kiire vihahoog ergutab innovaatilisust. Sama oluline on teada, et kui viha jääb keema meie sisse, siis on see loovusele kahjulik.

Harjutus: mõtle kolm minutit millelegi, mis sind vihastab. Miks see sind ärritab? Luba endale see väike väljaelamine ja asu siis tagasi tööle.

On loomulik, et loov mõtlemine jookseb vahel kinni. Selleks aga, et loovus taasleida, on vahel vaja toimida ratsionaalselt ja teaduslikult.

Allikas: Tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700