26. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3 olulist muudatust, mida sekretär peab teadma andmekaitsest

Andmekaitsespetsialist Andres Ojaver
Järgmise aasta maist muutub kõikidele liikmesriikidele kohustuslikuks uus Euroopa Liidu üldine andmekaitsemäärus. Kui seni pole ettevõtete juhid isikuandmetega oma pead kuigivõrd koormanud, siis nüüd on see muutumas.

Kolm muudatust, millega sekretär peab uues andmekaitsemääruses arvestama

- Kliendil/kodanikul/inimesel on õigus oma andmetega tutvuda- ja saada sisulisi vastuseid miks, kus ja kui kaua tema isikuandmeid töödeldakse. See kehtib nii praeguse kui ka uue määruse kontekstis. Samas lisab uus määrus uue õiguse: klient saab lasta oma andmed teise ettevõttesse üle kanda ehk vahetada pakkujat isikuandmetel põhinevat ajalugu kaotamata. 

- Uuenenud reeglid toovad ka tugevama motivaatori. Varem tõi isikuandmete kaitse puudulik täitmine eelkõige mainekahju riski, sest trahvid olid selles eest väikesed. Tulevikus võib juhtuda, et lisaks kahjustatud mainele tuleb ränkade möödalaskmiste puhul arvestada ka väga kõrgete trahvidega- . Lagi on sätitud lausa 20 miljonile eurole.

- Uus määrus on väga suures mahus sama sisuga- , mis täna kehtiv isikuandmete kaitse seadus. Seega ei saa peita dokumendihalduse või muu asjaajamise puudusi selle taha, et teema on uus ja reeglitega pole jõutud veel kohaneda. Näiteks ei ole ka täna aktsepteeritav uudishimust lähtuvad andmepäringud, infosüsteemides „kolamised” või sõprade aitamised vajaliku info hankimisega. Määrus kirjutab kohustused täpsemaks ja kaasajastab neid kogu Euroopas.

Andres Ojaver räägib järgmise aasta maikuus jõustuvast uuest andmekaitsemäärusest  juhiabide praktilisel sügiskonverentsil „Muutumise kunst”.

Konverents toimub 5. oktoobril Tallinna Loomaaia  keskkonnahariduskeskuses. Tutvu konverentsi programmi ja esinejatega ning registreeri end veel viimaseid päevisoodushinnaga!

Vaata eelmise aasta sügiskonverentsi meeleolukaid pilte SIIT!

Autor: Andres Ojaver, andmekaitsespetsialist

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700