13. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sekretärid alustavad infohalduse tasuta jätkuõppega plaanitust hiljem

Foto: Pixabay
Tallinna majanduskool ootab tasuta infohalduse spetsialisti sessioonõppele kandideerijaid taas 2018. aasta jaanuaris.

Majanduskooli kommunikatsiooni- ja turundusspetsialisti Riinu Raasukese sõnul tunti kevadisel vastuvõtul infohalduse spetsialisti eriala vastu küll huvi, ent mitte niipalju, et oleks saanud kokku sellise suurusega rühma, nagu esialgu plaaniti. Seetõttu otsustatigi infohalduse spetsialisti eriala vastuvõtt kuulutada välja taas jaanuaris.

„Õpilaste vastuvõtt Tallinna majanduskooli suureneb igal aastal ning huvi kutsehariduse vastu kasvab. Tasuta, praktilise ning tööturule kohandanud õppe on avastanud ka täiskasvanud, kellel on juba omajagu töökogemust ja paljudel kõrghariduski olemas,“ kommenteeris Raasuke.

Samas on koolile paras väljakutse see, kuidas kavandada piisavalt paindlik õpe, et see sobiks ka töötavale pereinimesele, kellel vaba aega just ülemäära ei ole. „Talvine vastuvõtt sobibki just rohkem töötavale inimesele, sest siis on inimesel selge töökoormus ja ülesanded. Suvisel ajal on ikka rohkem puhkuseplaanid peas ning siis ei pruugi taas õppima minek veel nii aktuaalne olla,“ nentis Raasuke.

Enamasti on aga majanduskooli soovijaid rohkem kui kohti ning sisseastumisel on olulised erialane test ja vestlus, mis selgitavad välja kandidaadi õpimotivatsiooni.

Kõige rohkem soovitakse end harida isikuandmete kaitse vallas

Sekretäritöö valdkonna juhtivõpetaja Janne Kerdo sõnul on valikainetest populaarseim isikuandmete kaitse ja töötlemine ning keeleõpe. „Andmete töötlemisega puutuvad kokku kõik organisatsioonid ja info haldamises on sellel valdkonnal eriline roll,“ märkis Kerdo, lisades, et eriala teeb huvitavaks just see, et kogutud teadmisi saab kohe rakendada.

Eriala suureks plussiks on juhtivõpetaja sõnul ka see, et õppija leiab igas moodulis enda jaoks midagi sellist, mis pakub huvi ja koos kõikide moodulitega moodustab eriala terviku. Kuna õpe toimub sessioonidena ja kohal peab käima vaid korra kuus, toimub suur osa õppest veebipõhiselt e-õppe kujul.

„Õpinguid töö- ja pereeluga on kindlasti keeruline ühildada, kuid enamik tasemeõppessetulnuid saavad sellega hakkama. Kindlasti aitab kaasa perekonna toetus. Töö, mida teed, peab meeldima ja eriala, mida õpid, peab olema huvitav ja põnevust pakkuv. Kui kõik need tegurid on paigas, siis saab ka keerukustest üle,“ julgustas Kerdo õpihimulisi veel kuldses keskeaski koolipinki istuma.

Infohalduse spetsialistiks õppijad õppekäigul justiitsministeeriumisse.
Foto: Janne Kerdo

Mis on mis

Infohalduse spetsialisti eriala esimene õpperühm alustas 2016. aasta sügisel. Tegemist on üheaastase õppega, mille esimene lend lõpetas 2017. aasta kevadel. Kutseõppes on see eriala küllaltki uudne nii õppijale endale kui ka ühiskonnale. Sessioonõpe eeldab kord kuus kolmapäevast laupäevani kooliskäimist. Tallinna majanduskool on riikliku koolitustellimusega kutsekool, mille õpingute eest tasub riik. 

Infohalduse spetsilisti tasemeõpe on iseäranis vajalik neile, kes administreerivad erinevaid dokumendihaldussüsteeme ja kelle ülesandeks on suhelda infosüsteemi arendajate ning süsteemi lõppkasutajatega. Infovahetus on üks tähtsamaid asju organisatsioonis, arvestades organisatsiooni tegevusvaldkonda ja teenuse kasutajatega.

Autor: Merit Pärnpuu, toimetaja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700