Autor: Sekretär.ee • 9. juuni 2019

Emakakaelavähki haigestumus on suur, huvi sõeluuringu vastu väike

Emakakaelavähki haigestumine püsib Eestis võrreldes eelnevate aastatega endiselt kõrge, aastas diagnoositakse vähk rohkem kui 160 naisel.
Foto: Shutterstock

Sõeluuringul käib vaid viiendik kutsutud Eesti naistest

Emakakaelavähi ennetamiseks kutsutakse ka sel aastal kampaania abil naisi osalema ennetavas uuringus, kus on võimalik näha kehas muutusi juba enne vähi teket. Uuringus osalemine on ravikindlustatud naistele tasuta.

Haigestumise risk on kõrgem 40.–50. eluaastates naistel, kuid haigestuda võivad ka nooremad.

Emakakaelavähieelne seisund võib kesta 10 kuni 15 aastat, kuid on ka kiiresti arenevaid vorme – sellepärast ongi väga oluline uuringus osaleda.

Kõige enam on sõeluuringul käinud naised, kes elavad Saare, Hiiu ja Lääne maakonnas. Kõige vähem aga naised, kelle elukohaks on Lääne-ja Ida-Virumaa ning Jõgevamaa.

Kuidas osaleda?

Nimeline kutse saadetakse postiga rahvastikuregistri aadressile, mistõttu on vajalik kontrollida, kas rahvastikuregistris olev aadress on see, kus tegelikult elatakse. Seda saab kontrollida riigiportaalis eesti.ee. Kui sealsed andmed ei ole täpsed, ei pruugi kõik kutsed kahjuks uuringule oodatud naiseni jõuda. Koos paberkutsega saadetakse välja ka elektroonne kutse, mis saadetakse E-Tervise patsiendiportaali digilugu.ee. Kutset saab vaadata oma saatekirjade alt.

Tasub meeles pidada, et uuringul osalemiseks ei pea kutset ootama jääma. Kui teie sünniaasta on tänavuste kutsesaajate nimekirjas, tuleb helistada endale kõige sobivamasse tervishoiuasutusse ning aeg uuringuks kirja panna. Registreerimisel kontrollitakse eelkõige teie sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust.

Kui registreerite end näiteks raviasutuse tasulisele vastuvõtule, tuleb sellega koos tehtavad uuringud (sh PAP-test) tasuda ise ning neid haigekassa tagasiulatuvalt ei hüvita. Uuringule minnes võtke kindlasti kaasa isikut tõendav dokument.

Vaata sõeluuringute kalendrist, kas ja milliseid uuringuid sinu sünniaastaga inimestele sel aastal tehakse.

Allikas: Virtuaalkliinik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700