Autor: Heidi Vihma • 21. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: Raul Mee

Restoranitest: Kalamaja jõudis vanalinna

Sisu ja vormi poolest kuulub aasta jagu Uuel tänaval tegutsenud Nāganaga pigem Kalamajja kui vanalinna. Ometi pole tegemist järjekordse hipsterliku klooniga, vaid vägagi omanäolise ja mõnusa kohaga.

Vanalinnale pole taolised toitu ja jooki meelelahutusega segavad kohad võõrad: Must Puudel ja tema noorem vend August ajavad enam-vähem sama rida. Nāganaga läheb neist aga sammukese kaugemale: mitte ainult keskkond pole lahe, vaid ka toit maitseb hästi.

Toit-jook: 8

Teenindus: 8

Interjöör: 8

Kokku: 24/30

TripAdvisori kinnitusel tunnevad turistid end seal väga hästi, Facebooki sissekannete järgi meeldib see ka oma linna kodanikele. Turistina oleksin minagi õnnelik, kui ükskõik mis maal või linnas satuksin taolisse omanäolisse kohta. Linnakodanikust restoraniarvustajana olen aga kindel, et külastan väikest Nāganagat ka siis, kui parajasti tööd ei pea tegema.

Uusi väikesi söögikohti avatakse üpriski sageli, kuid harva kukuvad nad välja nii hästi nagu naganagalastel. Üksikult võttes polegi seal midagi erilist. Sisekujundus kompileerib kohalikest vanakraamipoodidest leitut Aasiaga. Teenindus on sõbralik ja lahke, kuid mitte ülearu püüdlik. Menüü sisaldab hitte, mis on saanud vaat et kohustuslikeks roogadeks igas uue aja söögikohas. Kõik kokku aga moodustab iselaadi terviku.

Juba menüü kujundus annab tunda, et see on tulnud loominguliste inimeste käe alt. Mängitakse mitte ainult maitsetega, vaid ka sõnadega: näputoit, alfavaagen, põrgupähklid, kananaganagatsid. Hommikusööki saab kogu päeva, lubab menüü.

Tegelikult pole see päris nii, täpsustab ettekandja. Kuna kella neljani pakutakse lõunamenüüd, siis alles pärast seda hakkab kehtima à la carte-menüü koos oma hommikusöögilubadusega.

Foto: Raul Mee

Mitmekülgne roavalik

Napp menüü tunneb trende, kuid samas on selle koostajatel püsinud meeles, et toit peab ka kõhtu täitma. Leidub nii seda, mida moe pärast mekitada, aga enamasti on tegemist tõsiste ja toitvate roogadega. Lisaks bataadi- ja tavalistele friikatele pakutakse vägevaid võileibu, kus Gruusia lavaši sisse on keeratud võimas täidis. Eriti näljastele mooritud põrsakülg mitmesuguste lisanditega, mõõdukamatele paneeritud tursafileega.

Peakokk: Siim Pinnonen

Aadress: Uus 25, Tallinn

Telefon: 660 2559

Avatud: T–N 12–1, R–L 12–3, P 12–21

Põhiroogade hinnavahemik: 7,50–13 eurot

Omanik: Emamesilane OÜ

facebook.com/barnaga­naga/

Täie lugupidamisega suhtutakse ka veganitesse. Ettekandja teadis täpselt roogade sisaldust, ainult magus ei tundunud teda eriti köitvat. Millest täpselt veganikook koosneb, seda pidi minema köögist küsima.

Joogikaardil on eraldi ära märgitud eestimaised joogid. Alkoholivabade jookide valik on üpriski suur, aga selleni pole veel jõutud, et jookide suhkruprotsent oleks ära märgitud.

Muidugi ma tean, et seda pole veel kusagil, kuid olen üsna kindel, et õige varsti ühes praegu veel olematus, aga kindlasti natuke Nāganagaga sarnanevas kohas otsustatakse ka see joogikaardile kirja panna. Praegusel suhkruvaenulikul ajal oleks see loomulik.

Õlle kangust peavad joogipakkujad auasjaks mäletada kuni komajärgse kohani, suhkrusisalduse küsimine paneb nad praegu veel enamasti õlgu kehitama. Õlu ongi Nāganaga lemmikjook: õllevalik on täpselt poole suurem kui veinivalik.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Teletorni restoran, Tallinn, november 2018

Tabac, Tallinn, oktoober 2018

Härg, Tallinn, oktoober 2018

One Sixty, Tallinn, september 2018

Tulivee, Liimala küla, august 2018

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700