28. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 soovitust digikoristuseks

28. jaanuaril on ülemaailmne isikuandmete kaitse päev. Andmekaitse Inspektsioon pööras tähelepanu nutiseadmete puhastamisele liigsest infost.

Uuenenud andmekaitseõiguse ajastul oleme palju rääkinud Sinu õigusest nõuda oma isikuandmete kustutamist andmetöötlusega tegelevatelt ettevõtetelt.

Tänasel isikuandmete kaitse päeval tuletame aga meelde, mida saad ise lihtsa vaevaga teha enda privaatsuse kaitseks.

1. Kustuta oma arvutis allalaaditud failide kausta sisu. Sinna salvestuvad kõik failid, mida oled näiteks internetist laadinud. Kausta tühjendamine vähendab võimalust, et hoiad alles enesele teadmata kahtlase sisuga faile, mille juhuslik avamine võib käivitada pahalaste ründetarkvara.

2. Tühjenda oma arvutis prügikast. Teatavasti paigutab arvuti kõigepealt kõik Sinu kustutatud failid prügikasti. Seetõttu tasuks aeg ajalt ka prügikasti sisu tühjendada.

3. Kustuta oma arvuti veebilehitsejas küpsised. Need on failid, mille abil toimub sinu tegevuse jälgimine kas konkreetsel võrgulehel või erinevatel lehtedel, millel käid. Küpsiste perioodiline kustutamine vähendab ka võimalust tüütute veebireklaamide nägemiseks.

4. Kustuta elektronpostkastis kirjad, mille pikemaajalist säilitamist Sa ei pea vajalikuks. Ole tähelepanelik, et kustutaksid eraldi ka kustutamisele mõeldud kirjade kausta. Nii vähendad võimalust, et oled kogemata alles hoidnud Sinu andmete õngitsemiseks või muud ründesisuga kirjad.

5. Kustuta nutiseadmes rakendused, mida Sa pole pikalt kasutanud. See annab märku, et konkreetne rakendus ei ole Sulle tegelikult vajalik. Teatavasti koguvad enamus rakendusi vähem või rohkem teavet Sinu nutiseadme sisu või sinu liikumisharjumuste kohta. Kasutust mitteleidnud rakenduste kustutamisega vähendad võimalust, et Sinu aadressiraamatu sisu või pildid hakkavad internetiavarustes oma elu elama.

Ühesõnaga, vaata juba täna üle, millist aegunud ja mittevajalikku infot hoiavad alles Sinu kodused nutiseadmed, sest kõik üleliigne võib Sinu privaatsusele ohtu kujutada.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700